Pérez pakt een Red Bull-dubbel, Alonso verliest zijn podium op de groene loper... voordat hij het terugkrijgt!

Vanaf pole position won de Mexicaan zonder schot, terwijl zijn teamgenoot Max Verstappen van de 15e naar de 2e plaats opschoof en een dubbel zonder concurrentie veiligstelde. Dubbel gestraft, wordt Fernando Alonso van het podium op de groene loper verdreven... voordat hij weer op de 3e plaats wordt geplaatst!

gepubliceerde 19/03/2023 à 19:32

Julien BILLIOTTE

1 Bekijk de reacties)

Alonso had een betere start dan polesitter en toekomstige winnaar Pérez / © DPPI

Sergio Pérez (Red Bull) schudde slechts een paar ronden in Jeddah (Saoedi-Arabië). De Mexicaan, auteur van pole position, werd ingehaald toen de lichten uitgingen bij deAston Martin de Fernando Alonso met wie hij de eerste lijn deelde.

Al snel leek het er echter op dat de tweevoudig Spaans wereldkampioen (2005-06) een tijdstraf van 5 seconden zou krijgen omdat hij slecht op de startgrid stond (zoals Esteban Ocon in Bahrein 15 dagen eerder). Pérez had deze sanctie niet eens nodig om zijn eigendommen terug te krijgen zodra de DRS werd geactiveerd.

Slechts 15e op de grid na een kapotte aandrijfas in Q2, zijn teamgenoot Max Verstappen nam een ​​voorzichtige start voordat hij aan een serene klim begon.

De regerend tweevoudig wereldkampioen profiteerde ook van de gunstige timing van een Safety Car die na de voortijdige pensionering naar het circuit werd gestuurd Lance wandeling, auteur van een grote start van de race bij Aston Martin.

Toen de vijandelijkheden werden hervat, wist Verstappen de 4e plaats snel uit Mercedes van George Russell en de Aston van Alonso om naar de 2e plaats te klimmen. Pérez had toen een voorsprong van 5 seconden. Hij zal het tot het einde volhouden, waarbij zijn teamgenoot een paar waarschuwingen doorgeeft met zijn paard.

Door helemaal aan het einde van de GP de beste ronde van de race te noteren, biedt Verstappen zichzelf toch een bonuspunt waarmee hij na twee ronden de controle over het rijderskampioenschap kan behouden, net voor Pérez.

Achter het ongenaakbare Red Bull-duo heeft Alonso een tweede podium op rij na dat van Bahrein aan het begin van het seizoen. Dit is zijn 2e in de eredivisiecategorie. De Iberiër ligt voor op Russell's Mercedes en Lewis Hamilton, die ondanks het gebrek aan concurrentievermogen van de W14 een eervolle oogst voor de Duitse fabrikant garanderen.

De twee volgen Ferrari, Carlos Sainz voor Charles Leclerc. De Monegask startte als twaalfde vanwege een gridstraf en maakte een goede comeback voordat hij vast kwam te zitten door de timing van de Safety Car. Hij gleed dit weekend discreet achter zijn Spaanse teamgenoot aan.

Alpine plaatst zijn twee A523's in de Top 10, Esteban Ocon vóór zijn nieuwe teamgenoot Pierre Gasly. Kevin Magnussen grijpt het laatste punt in het spel naar Haas aan het einde van een mooi gevecht met deAlpha Tauri de Yuki tsunoda.

Afgezien van de punten, teleurstelling voor Oscar Piastri, die als 9e startte maar een voortijdige pitstop moest maken na contact in het peloton bij de start. De Australiër eindigde als 15e, twee plaatsen voorsprong op zijn teamgenoot Lando Norris, die als 19e startte na een fout in de kwalificatie. De start van het seizoen is absoluut erg ingewikkeld voor McLaren.

Volgende vergadering F1 over twee weken met de Grand Prix van Australië (30 maart – 2 april).

UPDATE: Fernando Alonso verloor daarna zijn 100e carrièrepodium op de groene loper nadat hij na de race een tweede straf had gekregen.

Update 2: Fernando Alonso heeft daarna eindelijk zijn podium teruggekregen de annulering van zijn 2e straf door de stewards.

AUTOhebdo adjunct-hoofdredacteur. De veer dook in de gal.