28 jaar geleden… Jacques Villeneuve won zijn eerste Grand Prix

Het was zondag 28 april 1996. Terwijl hij nog maar aan zijn vierde Grand Prix in zijn carrière deelnam, zegevierde Jacques Villeneuve op de Nürburgring. Een terugblik op een overwinning die de legende van de Canadees vormde.

gepubliceerde 28/04/2024 à 12:10

Yannis Duval

Op 24-jarige leeftijd klimt Jacques Villeneuve naar de top van het podium. ©Williams Racing

Voor zijn debuut in Formule 1, Jacques Villeneuve had al indruk op iedereen gemaakt. Pole position tijdens de openingsronde, in Australië, voor zijn teamgenoot Damon Hill. De piloot Williams had zelfs de overwinning kunnen behalen, maar de zijne auto anders besloten; zijn FW18 liep een olielek op, wat hem de bovenste trede van het podium kostte. De rookie eindigde desondanks als tweede voor zijn eerste race.

Jacques Villeneuve hoefde niet lang te wachten voordat hij voor het eerst de overwinning proefde. Het was zondag 28 april 1996, tijdens de Europese Grand Prix, op de Nürburgring. De Canadees start als tweede op de startgrid, vlak voor hem Michael Schumacher, de nationale held.

Bij de eerste impuls miste Damon Hill, die op pole startte, het punt volledig en viel naar de 5e plaats. Jacques Villeneuve leidt de race. In de 5e ronde had hij 4 seconden voorsprong op David Coulthard, die op de tweede plaats stond. De Brit is in een viervoudige strijd verwikkeld met Barrichello, Schumacher en Hill, tot grote vreugde van de leider van de dag. Aan het einde van de eerste stint was er 4 seconden verschil tussen Villeneuve en Coulthard.

De comeback van Schumacher

Michael Schumacher, die een paar ronden eerder was gestopt, wist tijd te winnen van al zijn concurrenten; hij heeft nog maar 8 seconden achterstand op de Canadees Williams. De piloot Ferrari is veel sneller dan de leider en pakt één seconde per ronde terug. Bij het betreden van de 38e lus van de Nürburgring zat Schumacher vast met Villeneuve, maar zonder de fout te vinden stopte hij voor zijn tweede pitstop, zes ronden later.

Villeneuve Schumacher

Villeneuve – Schumacher, een hevig gevecht. ©DPPI

De Rode Baron verloor tijd toen hij uit de pits kwam achter Damon Hill, die het teamwerk deed. Jacques Villeneuve keert op zijn beurt terug en behoudt de leiding van de race. In de 51e ronde maakte Michael Schumacher opnieuw de kruising en bleef vastzitten aan de FW18. Ondanks talloze aanvallen van de tweevoudig wereldkampioen aarzelde de rookie niet en won hij de Europese Grand Prix. Slechts zeven tienden scheiden de twee mannen aan het einde van een gevecht dat de fans van die tijd zal hebben gemarkeerd.

“Het is fantastisch om een ​​race te winnen, roept de winnaar van de dag aan het einde van de race uit. Vooral na de start van het seizoen hadden we behoorlijk hard gereden. We hadden gewoon de overwinning nodig! »

Villeneuve schrijft zijn legende

Voor zijn vierde Grand Prix in zijn carrière klimt Jacques Villeneuve naar de hoogste trede van het podium. In zijn eerste vier races waren er drie podia, waaronder één overwinning. Bovendien is de Canadees een van de coureurs die een Grand Prix heeft gewonnen met de minste races op zijn naam. Zo won Emerson Fittipaldi na zijn vierde race ook zijn eerste Grand Prix.

In dit eerste seizoen als rookie toonde Jacques Villeneuve de omvang van zijn talent door drie Grands Prix te winnen en elke keer dat hij de geblokte vlag zag op het podium te komen.