Baku – Verstappen en Red Bull als bazen, totaal fiasco voor Ferrari

Max Verstappen won zondag de Grand Prix van Azerbeidzjan en leidde een een-tweetje bij Red Bull. Ferrari beleefde in Baku een nachtmerrie met een dubbele pensionering. Met zijn 5e plaats tekende Pierre Gasly zijn beste resultaat van het seizoen.

gepubliceerde 12/06/2022 à 14:40

Dorian Grangier

Vijfde overwinning dit seizoen voor Max Verstappen in Bakoe © Xavi Bonilla / DPPI

Extase bij Red Bull, het drama op Ferrari. Max Verstappen keerde terug naar het winnen van manieren in Bakoe en won de Grand Prix van Azerbeidzjan. De Nederlander won voor zijn teamgenoot Sergio Pérez, die de regerend wereldkampioen niet kon weerstaan.

Naast de dubbel realiseerde Red Bull een perfecte operatie sinds beide Ferrari's met pensioen gingen. Carlos Sainz verliet de race in de eerste ronden vanwege een hydraulisch probleem. Charles Leclerc zag zijn motor in rook opgaan terwijl hij halverwege de race aan de leiding stond van de Grand Prix. George Russell eindigde opnieuw op het podium, zijn derde dit seizoen.

Aan Franse kant een uitstekende race Pierre Gasly die 5e werd. De piloot Alpha Tauri tekent zijn beste resultaat van het jaar. Esteban Ocon pakte het laatst toegekende punt, op de 10e plaats.

Pérez pakt het beste aan de start

Nog vóór de start van de Grand Prix Nicholas Latifi wordt bestraft. Een van de mechanismen van de Williams binnen 15 seconden voor de start de auto heeft aangeraakt, wat verboden is. Nadat de lichten waren uitgegaan, dook Sergio Pérez de eerste bocht in en haalde Charles Leclerc in. De Ferrari-coureur zet zijn banden op slot en geeft de positie toe.

Daarachter is het peloton redelijk schoon en kalm, er zijn geen ongelukken te melden in de eerste ronde. De Red Bulls zetten een hoog tempo neer, zozeer zelfs dat Verstappen de tweede plaats van Charles Leclerc in gevaar brengt. Eerste drama in ronde 2: Carlos Sainz stopt in de ontsnappingsroute van bocht 9! De Spanjaard, slachtoffer van een hydraulisch probleem, moest opgeven. De Virtual Safety Car wordt ingezet: Leclerc profiteert er net als de twee coureurs van Mercedes, Pierre Gasly en Sebastian Vettel.

Andere piloten, zoals het duo Alpine, stop niet. Vettel kwam snel terug bij Ocon, maar de indrukwekkende topsnelheid van de Franse auto stond hem niet toe hem in te halen. De Duitser maakte zelfs een fout toen hij de Normandiër in bocht 3 aan de buitenkant probeerde in te halen, maar remde te laat en ging door de maas in de wet. Hij verloor verschillende plaatsen en vertrok als 12e. In de 15e ronde kwam Verstappen terug op Pérez en haalde hem in aan het einde van het rechte stuk van start en finish. Zonder weerstand te bieden, geeft de recente winnaar van de Grand Prix van Monaco zijn plaats als leider op.

Motorstoring voor Leclerc, de kelk naar de droesem voor Ferrari

In ronde 20 nam de race opnieuw een wending: Charles Leclerc, die net de controle had herwonnen nadat Verstappen een ronde eerder was gestopt, zag zijn motor in rook opgaan! Op het lange rechte stuk viel de krachtbron van de Ferrari uit, de Monegask stopte in de pits. Grote klap voor Leclerc, die voor de tweede keer in 2 races moet afhaken.

De twee Red Bulls gaan daardoor aan de leiding en hebben een ruime voorsprong op een opportunistische George Russell. Achter, Lando Norris probeer de overcut eens Fernando Alonso, zonder succes. Pierre Gasly vervolgt zijn mars naar voren en passeert Daniel Ricciardo, die een ongebruikelijke strategie hanteerde.

Ferrari-motoren leden in Bakoe: Guanyu-Zhou opAlfa Romeo puis Kevin Magnussen op Haas zijn beide het slachtoffer van mechanische problemen. De auto van de Deen, die aan de binnenkant van bocht 15 tot stilstand kwam, was slecht geplaatst en vereiste de tussenkomst van de virtuele safety car.

Red Bull zonder concurrentie, de twee Mercedessen in de top 4

De VSC komt ten goede aan Ocon en Ricciardo, die hun periode op de harde banden hadden verlengd. In de 37e ronde zijn de twee AlphaTauri zeer goed geplaatst, met Gasly als 4e en tsunoda 6e. Maar de Japanner brak zijn achtervleugel en kreeg de zwart-oranje vlag te zien. Coureur nr. 22 moet terug naar de pits om te repareren... op de ouderwetse manier: de AlphaTauri-monteurs gebruiken tape om de vleugel van de AT03 te verstevigen.

In de laatste tien ronden stabiliseert de ranglijst. Lewis Hamilton, die klaagde over rugpijn door het bumperkleven van de Mercedes, wist Gasly toch in te halen voor de 4e plaats. Aan de kant van McLarenNorris schoof achter Ricciardo op voor de 8e plaats, maar het team uit Woking besloot de posities te bevriezen.

Max Verstappen en Red Bull wonnen daardoor als bazen in Bakoe, ver voor de twee Mercedessen die ondanks aerodynamische problemen een uitstekend resultaat behaalden. George Russell staat opnieuw in de top 5 en tekent een 3e podium, voor Lewis Hamilton.

In het kampioenschap breidt de Bataaf zijn voorsprong uit, nu 21 punten voorsprong op Pérez, de nieuwe nummer twee. Leclerc degradeert naar 34 punten. Met de 5e plaats schoof Gasly op naar de 10e plaats in het kampioenschap, net achter zijn landgenoot Esteban Ocon (10e).

Een jonge journalist met heimwee naar de autosport van weleer. Opgegroeid met de heldendaden van Sébastien Loeb en Fernando Alonso.