Qatar – Hamilton kalme winnaar voor Verstappen, Alonso op het podium

In Losail claimde de Engelsman na Brazilië zijn 2e overwinning op rij en kwam daarmee binnen 8 punten van de Nederlander die ondanks een straf van 2 plaatsen voor de start als 5e eindigde. De Iberiaan keerde na zeven jaar afwezigheid terug op het podium.

gepubliceerde 21/11/2021 à 16:30

Gonzalo Forbes

6e overwinning van het seizoen voor Lewis Hamilton, winnaar in Qatar. ©DPPI/F. Goeden

Lewis Hamilton wordt gelanceerd en het lijkt moeilijk om te stoppen. Au Qatar ce dimanche, le septuple champion du monde a maîtrisé de bout en bout le premier Grand Prix de l'histoire du pays du Golfe pour signer sa 6e victoire de la saison, la deuxième consécutive après celle acquise à Interlagos il y a sept jours alleen maar.

Op pole nadat hij zaterdag de kwalificatie met gemak domineerde, kreeg de Engelsman een, zij het logisch, duwtje in de rug vanuit de racedirectie. Verdacht van het niet naleven van een dubbele gele vlag helemaal aan het einde van Q3 en deze zondag bij de stewards gedagvaard, Max Verstappen, 2e keer de dag ervoor, werd schuldig bevonden en gedwongen 5 plaatsen terug te schuiven op de grid.

Ontdoe je van de bestuurder Red Bull voor de start wist Lewis Hamilton op te stijgen zonder al te veel weerstand te bieden Pierre Gasly et Fernando Alonso, respectievelijk 2e en 3e op de grid. Snel losgemaakt van de rest, de leider van Mercedes legde zijn tempo op om zichzelf wat lucht te geven en zo zichzelf te beschermen tegen Max Verstappen, die bij de start van de 2e ronde als 5e terugkeerde nadat hij Alonso had weggedaan.

Van daaruit stabiliseerde de Grand Prix zich tussen de twee leiders, aangezien Max Verstappen al was gedegradeerd tot ruim 7 seconden achter de Mercedes-coureur. De Bataaf probeerde vervolgens in de 17e ronde de undercut te bereiken door de harde banden te monteren. Het is niet verwonderlijk dat Lewis Hamilton de strategie toepaste en aan de leiding terugkeerde naar de baan, nog steeds met een marge van 7/8 seconden op zijn rivaal.

Machteloos tegenover de W12 van de Engelsman bleef Max Verstappen vervolgens liever weg, in de hoop dat een mogelijke fout of mechanische storing van zijn tegenhanger de controle weer zou herwinnen. Twee elementen die uiteindelijk niet hebben plaatsgevonden. Ook zijn tweede stop in de 42e ronde, onmiddellijk gedekt door Lewis Hamilton, veranderde niets.

Lewis Hamilton kwam als baas over de finish met bijna 10 seconden voorsprong op de Nederlander die de schade beperkte door de beste raceronde te tekenen, waardoor hij Qatar met een voorsprong van 8 punten (351,5 tegen 343,5) kon verlaten. Red Bull profiteerde echter van het stopzetten van Valtteri Bottas om terug te keren naar 5 eenheden Mercedes (546,5 tegen 541,5)

Alonso op het podium, Alpine op het feest

Eerste podium sinds zijn terugkeer naar de F1 voor Alonso. ©DPPI/X. Bonilla

Achter de overwinning van Lewis Hamilton komt de prestatie van de dag op het conto van Fernando Alonso. Derde op de grid na strafschoppen van Max Verstappen en Valtteri Bottas, pakte de Stier van Asturië een startpositie na een goede manoeuvre op Pierre Gasly. In goede vorm in Qatar met een A521, zeker op zijn gemak in de woestijn, reed de tweevoudig wereldkampioen vervolgens zijn eigen race. Zonder zich te hoeven verdedigen tegen Max Verstappen, de coureur Alpine viel een plaats terug en besloot toen de verzekeringskaart uit te spelen om zichzelf een kans te geven op het podium.

Beginnend op zachte banden koos Fernando Alonso voor een one-stop-strategie. Een gedurfde strategie die uiteindelijk succesvol zou blijken. De Spanjaard kwam aan het einde van de 23e ronde op harde banden uit en gaf toe tijdens zijn tweede ronde tegen Valtteri Bottas en Sergio Pérez, maar het lot lachte hem toe aan het einde van de race. De Fin op het tapijt na een lekke band linksvoor in de 33e ronde, de coureur Alpine zag vervolgens de Mexicaan een 2e pitstop maken waardoor hij de voorlopige 3e plaats kon heroveren. Bezorgd aan het einde van de race na nieuwe lekke banden voor de coureurs op harde banden (George Russell en Nicholas Latifi), werd hij gered van de terugkeer van Pérez twee ronden van het schaakbord toen de Virtual Safety Car werd ingezet om de auto door Latifi. Buiten gevaar keerde de Iberiaan voor het eerst sinds Hongarije in 2014 terug op het podium, waar hij nog racete voor Ferrari.

Naast Fernando Alonso's eerste podium van het seizoen, Alpine is op het feest in Losail waar Esteban Ocon bracht dankzij zijn 10e plaats 5 extra punten terug. Een perfecte operatie voor de Blues die profiteren van de nulpunten vanAlpha Tauri (Gasly 11e en tsunoda 13e) en nam 25 lengtes voorsprong op het Italiaanse team op de 5e plaats in de fabrikantenranglijst.

In andere raceresultaten nam Ferrari de leiding over McLaren voor de 3e plaats. De Scuderia zag zijn twee coureurs als 7e en 8e eindigen met Carlos Saine voorop Charles Leclerc terwijl Woking pas de twee punten pakte vanaf de 9e plaats Lando Norris. Daniel Ricciardo Hij eindigde als 12e en dus buiten de punten.