Overwinning voor de #14 Toyota in Okayama, Alesi zesde voor zijn eerste met Tom's

In de eerste ronde van het Super GT-seizoen won de nr. 14 Toyota van Kazuya Oshima en Kenta Yamashita na een perfect gecontroleerde race. Voor zijn debuut bij Tom's, het regerend kampioensteam, eindigde Giuliano Alesi als zesde.

gepubliceerde 18/04/2022 à 10:55

Tetsuya Tsuzuki

De nr. 14 Toyota komt ruim veertien seconden voorsprong over de finish. @GTA

Het circuit van Okayama was gastheer van de eerste ronde van de Super GT 2022. In totaal namen 42 auto's – 15 in de GT500 en 27 in de GT300 – deel aan deze race van bijna 300 kilometer. Vanaf het begin van het weekend waren de aandacht en ogen gericht op de verandering van Nissan van voertuig, de overstap van de GT-R naar de Z. Hoewel de ontwikkelingen van de GT500-auto's tot 2024 zijn bevroren, zijn er enkele aerodynamische ontwikkelingen goedgekeurd voor de Grand Prix van de Nissan Z. debuut in de serie. Honda heeft op zijn beurt het gezicht van de NSX-GT volledig veranderd.

In de GT300-categorie zijn ook nieuwe auto's verschenen. Eén van de meest spectaculaire was ongetwijfeld de BMW M4 van het team BMW Team Studie x CSL. De Duitse fabrikant besloot zelfs Augusto Farfus, de officiële coureur van het merk, naar Japan te sturen. De Braziliaan deelde het stuur van een M4 met Michelin-banden, met Seiji Ara, winnaar van de 24 Uren van Le Mans 2004.

Toyota als baas, drie fabrikanten op het podium

2021 in de Toyota GR Supra avait dominé l’épreuve de la tête et des épaules – cinq voitures engagées dont quatre aux premiers rangs à l’issue de la course – mais ce ne fut pas vraiment le cas cette année. Seule la GR Supra n°14 de l’équipe ROOKIE a fait preuve d’une force extraordinaire.

De Toyota van Kazuya Oshima, die eerder dit weekend pole position had gepakt, werd vanaf de eerste ronden op de voet gevolgd door de #39 GR Supra van Yuhi Sekiguchi, tweede op de grid. Maar geleidelijk aan werd de kloof groter en telde nummer 14 aan het einde van de twintigEme ronde, twaalf seconden voorsprong op de #39.

Ondertussen woedde er een felle strijd achter de eerste twee hoofdrolspelers. De #38 GR Supra, bestuurd door Yuji Tachikawa, behaalde aan het eind van de 17 de derde plaatsEme ronde tegen de #100 Honda (Tadasuke Makino) en de #12 Nissan (Bertrand Baguette).

In het tweede deel van de race wist de nr. 14 (Kenta Yamashita) rustig zijn voorsprong te behouden, nog steeds ruim 12 seconden voorsprong op zijn eerste achtervolger. Hetzelfde kon niet van het peloton worden gezegd. De #12 Nissan (Kazuki Hiramine) behaalde de tweede plaats na een perfect uitgevoerde pitstop.

Maar in de slotfase van de race daalde het tempo van de #12 ernstig, zozeer zelfs dat hij achtereenvolgens werd ingehaald door de Honda #100 (Naoki Yamamoto) en de GR Supra #38 (Hiroaki Ishiura).

Toen op 68Eme In de ronde stopt een auto uit de GT300-klasse plotseling op de baan, waardoor Full Couse Yellow (FCY) op de baan verschijnt. Toen de koers hervat werd, begon de strijd binnen het peloton opnieuw. De nr. 23 Nissan (Tsugio Matsuda), op weg naar 9Eme plaats op de grid, bevond zich zelfs voorlopig op het podium.

Au 77Eme ronde stopte er opnieuw een GT300-auto op de baan. Maar ondanks dat de safety car even de baan opkwam, wist de #14 Toyota (Kazuya Oshima/Kenta Yamashita) zijn voorsprong te behouden en zo de race te winnen. De #100 Honda (Naoki Yamamoto/Tadasuke Makino), die een solide race reed, eindigde op de tweede plaats, terwijl de laatste trede van het podium naar de #23 Nissan (Tsugio Matsuda/Ronnie Quintarelli) ging.

Dit betekende dat alle drie de fabrikanten tijdens de eerste race van de 2022-serie op het podium vertegenwoordigd waren.

Voor de BMW M4 van Seiji Ara en Augusto Farfus nam de race een compleet andere wending na contact met de #55 Honda. Ondanks hun zesde plaats ten tijde van het incident moest de bemanning zich terugtrekken.

De reacties van de winnaars, de resultaten van de Fransen

Kazuya Oshima: “ De auto reed goed, maar we hadden niet de kans om de banden vóór de race over een lange afstand te testen. Niettemin Kenta [Yamashita] wist de slijtage tot het einde goed te beheersen. »

Kenta Yamashita: “ Na de tweede FCY draaide de auto voor mij rond en ik kon de impact niet vermijden. Het kostte mij tijd. Maar ik slaagde er toch in een goed tempo vast te houden dankzij de 17 seconden die Oshima-san in het eerste deel van de race had verzameld. »

Sacha Fenestraz en Giuliano Alesi, de twee Franse coureurs die dit seizoen aan de Super GT deelnemen – binnen hetzelfde team, TOM'S – konden vorig jaar voor dit eerste evenement van het seizoen de kampioenstitel van het team niet rijden.

Voor Giuliano Alesi (GR Supra nr. 36), startend vanaf de zesde positie op de grid, was het racetempo behoorlijk merkbaar, aangezien hij zijn stint op de zevende plaats eindigde. Zijn teamgenoot, Sho Tsuboi, eindigde de race op de zesde plaats.

Aan de zijde van Sacha Fenestraz startte hij ook vanaf de start, maar dan in 13Eme positie was zijn tijd achter het stuur van de nr. 37 iets discreter. De Franse coureur wist aan het einde van zijn stint nog een positie te veroveren, voordat Ritomo Miyata de ronde op de elfde plaats voor de bemanning afsloot.

Nissan wint GT300

De nr. 56 Nissan van Kiyoto Fujinami en Joao Paolo de Oliveira wint opnieuw in Okayama, net als in 2021. @GTA

In de GT300-categorie startte de nr. 61 Subaru BRZ (Takuto Iguchi) vanaf pole position, gevolgd door de nr. 3 Nissan GT-R GT10 (Riki Okusa) en de nr. 3 Honda NSX GT18 (Takashi). Kobayashi). Maar het was de #56 Nissan (Kiyoto Fujinami), vijfde op de startgrid, die halverwege de race aan de leiding kwam.

Na de pitstops en het tanken behoudt de #56 (Joao Paulo de Oliveira) nog steeds een comfortabele voorsprong en zal hij onder de geblokte vlag winnen. Het Kondo Racing-team in de #56 Nissan, vorig jaar al een winnaar, won met een voorsprong van 14 seconden op de #18 Honda van Takashi Kobayashi en Kakunoshin Ohta. Daar Mercedes AMG nr. 65 (Naoya Gamou/Takuro Shinohara) vervolledigt het podium.