Kunimoto en Sakaguchi (Toyota Bandoh) winnaars in de verwarring, grote schrik voor Matsuda

Aanvankelijk uitgeroepen tot winnaar van een derde ronde, ingekort door een rode vlag, werd de nr. 3 Nissan Z van Katsumasa Chiyo en Mitsunori Takaboshi na verschillende protesten een minuut bestraft omdat hij de tweede verplichte stop vóór de rode vlag niet had nageleefd.

gepubliceerde 04/06/2023 à 15:13

Eerste overwinning in Super GT sinds 2016 voor Bandoh / © Super GT

Grote schrik in de Super GT deze zondag op Suzuka. Terwijl de deelnemers de 59e van de 77 ronden van deze derde ronde van het seizoen 3 aflegden in het Japanse GP-theater, werd de nr. 2023 Nissan van Tsugio Matsuda het slachtoffer van een gewelddadige exit van de baan na een aanraking met de Lamborghini van Kosuke Matsuura. Huracan GT23 JLOC.

De race werd onderbroken door een rode vlag en de officials besloten het evenement niet te hervatten. Probleem: de nr. 3 Nissan Z van Katsumasa Chiyo en Mitsunori Takaboshi, die de leiding had in de Premier GT500-categorie, had zijn verplichte pitstop nog niet gemaakt.

Hoewel ze een straf had moeten krijgen, mocht de nr. 3 aanvankelijk haar overwinning behouden. Bijna alle andere teams die deelnamen aan GT500 dienden vervolgens een klacht in en wonnen hun zaak.

De nr. 3 Nissan kreeg een tijdstraf van 60 seconden. Chiyo en Takaboshi worden dus teruggedrongen naar de 4e plaats, ruim 28 inch verwijderd van de winnaars: Yuji Kunimoto en Sena Sakaguchi aan boord van de Toyota GR Supra Racing Project Bandoh nr. 19.

De nr. 36 Toyota GR Supra TOM'S van Sho Tsuboi en Ritomo Miyata, die in handen van Tsuboi de pole position hadden gepakt, eindigde als tweede, terwijl de nr. 2 Nissan Z van regerend Super GT-kampioenen Kazuki Hiramine en Bertrand Baguette het podium completeerde.

Wat de gewonde piloten Matsuda en Matsuura betreft, was het eerste nieuws geruststellend. Beide mannen waren bij bewustzijn na de impact en Matsuda werd uit voorzorg nog steeds naar het ziekenhuis gebracht.

In het kampioenschap nemen Tsuboi en Miyata de leiding over het klassement met 36 punten, zeven lengtes voorsprong op Chiyo en Takaboshi.