Charles Crews is de eerste polesitter van de Asian Le Mans Series 2023 en zette de beste tijd neer tijdens de kwalificatie voor de Dubai 4H voor Inter Europol Competition.

gepubliceerde 11/02/2023 à 09:44

Valentin GLO

Inter Europol Competitie in pole position voor de Dubai 4H (Foto: Oreca)

Na twee vrije trainingen gedomineerd door COOL Racing deze vrijdag, vonden zaterdagochtend de eerste kwalificatierondes voor de Asian La Mans Series 2023 plaats. Het format dat dit jaar werd gebruikt was bijzonder omdat dezelfde sessie de grid voor de twee races van het weekend bepaalde volgens de volgende regel: de snelste tijden bepaalden de startvolgorde van race 1 en de tweede snelste tijden van race 2.

Na een lange onderbreking onder de rougemvlag was het Inter Europol Competition dat via Charles Crews de pole position pakte.

Snelste bemanningen in prototype

Voor deze kwalificaties kwamen de coureurs uit de categorie Brons in actie. Charles Crews was de beste van hen en zette de nr. 07 Inter Europol Competition Oreca 43 op pole position met een ronde van 1:48.580. De Amerikaan versloeg Salih Yoluc (Oreca 07 nº3 van DKR Engineering) met 0.644 seconden en Rodrigo Sales (Oreca 07 nº24 van Nielsen Racing) met ruim een ​​seconde.

Charles Crews pakte ook pole position voor race 2, die aanstaande zondag werd verreden.

Vind HIER de ranglijst van de beste tweede rondes

De sessie was ingewikkelder voor het 99 Racing-team uit Nikita Mazepin, sinds nieuwkomer Goncalo Gomes op de laatste plaats in zijn categorie eindigde, bijna vier seconden achter de beste tijd.

In LM P3 was het Torsten Kratz die de snelste was in de nr. 30 WTM van Rinaldi Racing Duqueine M08 – D11. Hij won de eerste Ligier, de nr. 1 van CD Sport bestuurd door Nick Adcock. Kratz zette ook de tweede snelste tijd neer, synoniem voor pole position voor race 2.

Dubbele klap voor Merrill in GT

La séance des GT a été interrompue pendant plus de deux heures des suites de la sortie de piste de Philipp Sager au volant de la Porsche 911 GT3 R nº54 de Dinamic GT. Le drapeau rouge était sorti pour permettre le remplacement de la barrière de sécurité heurtée par l’Autrichien. À cet instant, c’est Alexander West qui figurait en haut de la feuille des temps en 2:07.012 sur la McLaren 720S GT3 van Garage 59. Na langdurige reparaties werd de sessie opnieuw gestart.

De voorsprong van de Zweed werd snel geklopt door verschillende coureurs die de lat logischerwijs onder de twee minuten legden. Aan het einde van de klok was het Thomas Merrill (Walkenhorst Motorsport) die het laatste woord had. De Amerikaanse coureur zette de beste tijd in zijn categorie neer in 1:57.701 in de #4 BMW M3 GT34. Hij versloeg Martin Konrad (Mercedes-AMG GT3 nº7 van Haupt Racing Team) met 0.315 seconden en Stefano Constantini (Ferrari 488 GT3 nº21 van AF Corse) met 0.827 seconden.

Thomas Merrill behaalde zelfs een dubbel, want hij pakte ook pole position in race 2 in 1:58.107.

Verzamelen om 13 uur (Franse tijd) voor de start van de eerste race van het weekend in Dubai. De 45H Dubai zal live video gevolgd worden op AUTOwekelijks via het officiële YouTube-kanaal van de Asian Le Mans Series.

Journalist. Endurance-reporter (WEC, IMSA, ELMS, ALMS) en soms F1 of IndyCar.