Finland – SS18: Rovanperä eindigt sterk, Evans redt het meubilair

Kalle Rovanperä maakte aan het einde van SS3 1 inch goed op Ott Tänak en tekende daarmee zijn zesde kras van de dag. Elfyn Evans slaagde erin de finish te bereiken ondanks een probleem met de ophanging.

gepubliceerde 06/08/2022 à 18:24

Dorian Grangier

Kalle Rovanperä staat slechts 8"4 achter Tänak in het algemeen klassement voor de slotdag! Nikos Katikis / DPPI

De laatste klassementsproef van de dag was op zijn zachtst gezegd veelbewogen. Vooraan vinden we de twee hoofdrolspelers voor de overwinning. Na hun perfecte gelijkheid op SS17 was het Kalle Rovanperä die de beste pakte Ott Tanak dans l’ES18. Le Finlandais a réalisé son 6e scratch de la journée avec un temps de 9’56″8. L’Estonien a échoué à 3″1 du pilote Toyota et voit son avance se réduire à 8″4 au terme de cette troisième journée sur le Rallye uit Finland.

De strijd om het podium nam in deze special een andere wending. Elfyn Evans (11e, +52″1) liep tijdens SS17 een kapotte ophanging linksachter op. De Welshman probeerde de link snel te repareren en kon SS18 starten. Maar de vice-wereldkampioen moest langzaam rijden om de finish te bereiken. Met ruim 50 seconden te laat aan de finish nam Evans afscheid van de overwinning, maar kon zijn 4e plaats vooraan behouden Thierry Neuville (3e, +9″2).

Esapekka Lappi (5e, +18″3) was zich bewust van zijn gebrek aan tempo en dat Evans uit de race lag en gaf er de voorkeur aan zijn tempo op deze SS18 vast te houden en eindigde ruim 18 seconden achter Rovanperä. De Fin staat geïsoleerd op de 3e plaats, 35″2 achter leider Ott Tänak. Iets verderop verloor Takamoto Katsuta (9e, +41″6) de 5e plaats uit het oog na een fout tijdens de special. De Japanners begonnen in een spin, maar kwamen tot stilstand en hadden moeite om weer op gang te komen. Hij staat nu 42 seconden achter Thierry Neuville.