Basso wint in Antibes

Giandomenico Basso, officieel Abarth-coureur, won de Antibes-rally, de Franse ronde van het Europees kampioenschap. De kleine Italiaan, die al in 2006 titel behaalde, zou tegen het einde van de maand opnieuw een Europese kroon kunnen winnen

gepubliceerde 19/10/2009 à 01:09

schrift

Na de sneeuwstorm die in de nacht van zaterdag op zondag viel en die de toppen van de Zuidelijke Alpen wit maakte, keerden de weersomstandigheden terug naar bijna zomer tijdens de tweede etappe van de 44e editie van de rallye Antibes-Côte d?Azur, elfde en voorlaatste ronde van het Europees Kampioenschap.

Toen de race voorbij was, was het nog steeds koel op de top van de Col du Turini (1700 m). De dertig overlevenden van deze helse zondagetappe waren heel voorzichtig op de sneeuwplekken. En toch waren de coureurs aan de top van het klassement verrast door het lage gripniveau. Marc Amourette (Citroën C2 Super 1600), vierde overall, stopte nadat hij de weg had verlaten (SS 12), net als de Italiaan Massimo Cesa (Citroën C2 R2 Max) en vervolgens derde in de Citroën Racing Trophy.

Giandomenico Basso, leider vanaf het begin, voegde zijn naam toe aan de winnaars van het evenement in Antibes, zoals veel van zijn landgenoten vóór hem hebben gedaan. De Italiaanse coureur herwint daarmee een aantal belangrijke punten, waardoor hij zich in een uitstekende positie bevindt aan de kop van het Europees kampioenschap voordat hij de laatste ronde ingaat die eind oktober zal plaatsvinden tijdens de Wallis-rally in Zwitserland.

Zich ervan bewust dat het moeilijk voor hem zou zijn om de suprematie van de officiële Abarth-coureur, de Pool Michal Solowow, te betwisten, die alleen maar kon hopen op een fout van zijn tegenstander, eindigde op de tweede plaats. Belangrijkste positieve punt voor de pilot van de Peugeot 207 S2000, hij is nog steeds in de race voor de Europese titel.

Julien Maurin, de eerste Fransman, behaalde een van zijn beste resultaten uit zijn jonge carrière door naar de derde trede van het podium te klimmen, geassocieerd met Gilles Thimonier.
De internationale Citroën Racing Trophy-meeting werd gewonnen door de jonge Belgische hoopvolle Thierry Neuville die een overtuigende 4e plaats overall behaalde, de eerste voor een tweewielaandrijving. Hij heeft een voorsprong op de Fransman Benjamin Perrin, die na een lastige warming-up weer in de wedstrijd is. Bryan Bouffier, lange leider, werd gedwongen met pensioen te gaan na een botsing op de Col de Turini.