Guanyu Zhou wint Race 1

gepubliceerde 21/05/2021 à 12:32

Jeremy Satis

Kampioenschapsleider en winnaar van de hoofdrace twee maanden geleden in Bahrein, Guanyu-Zhou (UNI-Virtuosi) heeft vrijdagochtend de eerste sprintrace van de meeting in Monaco gewonnen. De Chinezen, die een zeer goede start vanaf pole position hadden, maakten geen enkele fout op het legendarische stadscircuit van Monte Carlo. Hij won voor zijn teamgenoot Felipe Drugovich (UNI-Virtuosi) en de Israëliër Roy Nissany (DAMS), auteur van zijn eerste podium in Formule 2

Ondanks alles bleef de piloot van deAlpine Academy kende een vrij rustige race. Onder druk van Christian Lundgaard tijdens de eerste rondes werd de kampioen van de F3 Azië had voldoende tijd om op te stijgen nadat de Deen van het ART Grand Prix-team halverwege de race stopte vanwege een mechanisch probleem. De desillusie is groot voor Lundgaard, die bij het uitgaan de tweede plaats wist af te pakken van Felipe Drugovich.

Auteur van een fantastische pole position voor zijn debuut in Monaco op slechts 17-jarige leeftijd, Theo Pourchaire (ART Grand Prix) startte vanaf de tiende positie na het omkeren van de kwalificatiegrid. Levendiger dan het duo Prema Shwartzman-Piasters die hij bij de start slikte, eindigden de Habs op de 7e plaats en pakten twee kostbare punten. Hij zal zaterdagochtend (2 uur) starten vanaf de tweede startrij in Sprint Race 8, voordat hij later op de dag (15 uur) zijn pole in de hoofdrace eert.

Robert Shwartzman (Prema) van zijn kant verloor opnieuw flink, nadat hij in Bahrein al een aantal grote fouten had gemaakt. Degene die dit jaar tot de grote favorieten voor de titel behoort, heeft feitelijk een groot deel van zijn weekend in gevaar gebracht door een fout te maken in de eerste ronde. Op de klim naar Rascasse miste de Rus zijn remming en ging de veiligheidsrail omhelzen. Ondanks dat hij door de pitlane was gegaan om zijn voorvleugel te verwisselen, besloot de Prema-coureur uiteindelijk met pensioen te gaan. Hij zal daarom voor Race 2 achteraan op de grid starten.

Let op het schitterende schot van Marcus Armstrong. De Kiwi van het Franse DAMS, die zich voorbereidde om als elfde te eindigen, dook in de laatste ronde van Rascasse volledig op Jehan Daruvala, net als Jules Bianchi in F1 in 2014 en Charles Leclerc in 2019. Een manoeuvre waarmee hij de pole position voor Race 2 kon veroveren.