Vietoris vlucht

Vorig jaar zesde in het Formule 3 EuroSeries-kampioenschap, begint Christian Vietoris dit seizoen 2009 met volle kracht. En biedt zichzelf een overwinning aan in de tweede race op de Lausitzring.

gepubliceerde 31/05/2009 à 11:50

schrift

In 2008 moest Chistian Vietoris wachten tot het vierde competitieweekend en de achtste race om zijn eerste en enige overwinning van het seizoen te behalen. Dit jaar wilde de twintigjarige Duitser niet zo lang wachten. Vanaf pole position liet de Mücke Motorsport-coureur de leiding van de race niet meer los en won na 31 ronden op de EuroSpeedway in Lausitz. Als tweede bij de start kon Henkie Waldschmidt zijn positie niet vasthouden en werd hij snel ingehaald door Roberto Merhi. Net als Vietoris wist de Spanjaard toen hoe hij zijn positie moest beschermen, door op een steenworp afstand van de leider te blijven en weerstand te bieden aan de druk van Sam Bird.

Brendon Hartley eindigde aan de voet van het podium. De pilottest Red Bull F1, die in deze race een slechte start kende, kon zich daarna in tegenstelling tot de koploper snel opschuiven in de kopgroep Valtteri Bottas en Jules Bianchi. Als zevende en achtste op de grid eindigden de twee ART GP-coureurs ver van de punten, achter Jean-Karl Vernay, die eveneens niet finishte. In de punten vinden we echter Mika Mäki, de coureur van het Franse team Signature, die na van ver te zijn gestart de zesde plaats wist te bemachtigen. Adrien Tambay had minder geluk en eindigde als zevende, net buiten de punten, op minder dan twee seconden achter Mäki. De Fransman mag echter blij zijn de race als eerste rookie uit te rijden.

In het algemeen klassement deden de drie coureurs die op het podium eindigden het goede met het oog op het kampioenschap. Als Jules Bianchi zijn eerste plaats met 18 punten behoudt, ziet hij Vietoris, Merhi en Bird dichterbij komen. Deze laatste, zeer consistent, staat net als de Spanjaard tweede met 16 punten. De winnaar van de dag, Christian Vietoris, staat vijfde met 14 punten, één punt voorsprong op de Fransman Jean-Karl Vernay.