Vesti wint voor Pourchaire, teamkampioen van Prema

Ondanks een uitzonderlijke start van de race eindigde Théo Pourchaire als tweede in race 2 in Monza, nadat hij tot twee ronden voor het einde aan de leiding had gestaan. De overwinning ging naar Frédérik Vesti (Prema).

gepubliceerde 05/09/2020 à 11:28

Jeremy Satis

Het was niet nodig om hem van streek te maken. Auteur van een autoritaire pole position met bijna een halve seconde voorsprong op de concurrentie op vrijdag, Theo Pourchaire had de onaangename verrassing dat hij er later op de avond eindelijk van beroofd werd. Net als acht andere coureurs werd hij bestraft omdat hij in de Parabolic te langzaam reed om de juiste slipstream te vinden. Kortom, hij verloor vijf plaatsen op de grid en degradeerde bij de start naar de 6e positie.

Maar uiteindelijk kostte het hem slechts drie ronden om terug te komen waar hij moest zijn: op de eerste plaats. Als auteur van een geweldige start, met een uitzonderlijke reactietijd, schakelde hij Calan uit Williams en Logan sergeant (Prema) vóór de eerste bocht, voordat hij Nannini, Hughes en Lawson opslokte in de volgende twee loops. Achter hem, zonder DRS en zonder aspiratie, weerstond hij zo goed als hij kon de verschillende aanvallen.

Het was uiteindelijk een Safety Car veroorzaakt door zijn teamgenoot Sebastian Fernandez (ART Grand Prix), waardoor Frédérik Vesti (Prema) aan de race voor de overwinning kon deelnemen. En om Pourchaire twee ronden voor het einde in te halen. De Fransman won ondanks een zeer solide race niet, maar maakte van de gelegenheid gebruik om de 3e plaats in het kampioenschap te stelen van David Beckmann (Trident).

Keerpunt in het kampioenschap?

De titelrace heeft mogelijk een keerpunt bereikt. Terwijl hij als 5e startte en zijn teamgenoot Oscar Piastri Vanaf de 15e plaats had Logan Sargeant een breakpoint in het kampioenschap. Maar door kleine foutjes, gecombineerd met een uitstekende start van de race van de Australiër, stonden de twee mannen halverwege op de 9e plaats. Het keerpunt kwam in de 14e ronde, toen Clément Novalak, auteur van een waanzinnige comeback (+15 plaatsen), Sargeant enigszins naar de achtergrond duwde. De Fransman kreeg voor deze manoeuvre een tijdstraf van tien seconden en zakte naar de 14e plaats.

De Amerikaan was in één klap alles kwijt: de punten voor race 1, en een slechte positie voor race 2 (26e). Ondertussen bleef Piastri, meestal zo berekend, inhalen en eindigde zelfs op het podium. Met zeven punten achterstand in het kampioenschap kan hij deze zaterdagmiddag rekenen op een voorsprong van acht eenheden bovenaan het klassement. Een prestatie die er ook toe heeft bijgedragen dat Prema de teamtitel kreeg aangeboden, nu buiten bereik van de andere teams.