Piastri finisht in stijl door de hoofdrace te winnen

Oscar Piastri (Prema), gekroond tot Formule 2-kampioen afgelopen zaterdag, maakte een erepunt in zijn carrière in de promotieformule met een overwinning en won de hoofdrace van de bijeenkomst in Abu Dhabi.

gepubliceerde 12/12/2021 à 11:24

Jeremy Satis

Oscar Piastri won de hoofdrace op de bijeenkomst in Abu Dhabi. © Diederik van der Laan / Nederlands Fotobureau / DPPI

Deze laatste race van het seizoen zal net zo zijn geweest als zijn seizoen Oscar Piastri : dominant en in controle. Vanaf pole position kende de Australiër een rustige race en won hij als koploper Guanyu-Zhou (UNI-Virtuosi) en Felipe Drugovich (UNI-Virtuosi). Ondanks de tweede plaats van de Chinees was het Robert Shwartzman (Prema) die vice-kampioen werd en die Prema een eerste dubbel sinds 2016 liet tekenen (Gasly vóór Giovinazzi in de GP2-serie).

Beginnend op de Super Soft-banden, zoals de eerste vier op de grid, leidde Piastri de race tot de 10e ronde, toen hij ervoor koos de pitstraat in te gaan om over te schakelen naar de Medium-banden. Vervolgens kreeg hij zes ronden voor het einde de controle terug, toen de laatste coureurs die een gewijzigde strategie gebruikten aan de beurt waren. De Australiër wist de hele race een voorsprong van twee seconden op Zhou te behouden.

Als er niet echt om de overwinning werd gevochten, was die voor het podium best interessant om tussendoor te volgen Theo Pourchaire (ART Grand Prix), Felipe Drugovich (UNI-Virtuosi) en Robert Shwartzman (Prema). De Fransman, 5e op de grid, behaalde bijna de derde plaats. De eerste coureur die in Mediums op de grid startte, leidde de race van de 10e tot de 27e ronde, totdat hij terugkeerde om de Super Softs aan te trekken. De Habs kwamen vervolgens vrijwel als 4e uit de bus, waar ze uiteindelijk eindigden.

Doohan, een kostbare vergissing

Want als hij Shwartzman bestormde en de vijf seconden achterstand inhaalde die hij zes ronden voor het einde had op de Rus, werd Théo gepasseerd door Drugovich, die dezelfde strategie volgde als hij, en die duidelijk meer ritme leek te hebben. Het blijft een geweldige race die de Fransman met succes heeft gereden, gehandicapt door enkele fysieke problemen na zijn crash tijdens de hoofdrace in Jeddah (Saoedi-Arabië). De ART Grand Prix-coureur zal zichzelf kunnen troosten met de twee punten voor de beste ronde van de race. Hij eindigde als 5e in het kampioenschap en zal in 2022 zeker mikken op de titel.

Van zijn kant was er de grote verrassing van de kwalificatie Jack Doohan (MP Motorsport), die pas als tweede startte voor zijn tweede ontmoeting in F2, werd verrast in de eerste ronde. De inwoner van Gold Coast vocht de hele ronde met Guanyu Zhou (UNI-Virtuosi) en kwam uiteindelijk in bocht 9 voorbij de stoeprand en bleef tijdens de run-off volledig plat. Maar hij haalde zijn voet niet van het gas toen hij terugkeerde naar de baan en zijn auto stopte logischerwijs en belandde op de achtergrond. Hij liet zien dat hij volgend jaar kanshebber zal zijn, als zijn deelname wordt bevestigd.