Austin Dillon wint in Daytona en gaat naar de Playoffs

Austin Dillon triomfeert in Daytona en stuurt Martin Truex Jr. uit de Playoffs aan het einde van een gekke race die werd uitgesteld van zaterdag naar zondag en meer dan 3 uur werd onderbroken door regen

gepubliceerde 28/08/2022 à 22:48

Gautier Calmels

Volledige doos voor Austin Cindric in Daytona © James Gilbert/Getty Images

Deze tweede ronde van het seizoen in Daytona, gepland voor zaterdagavond, kon pas zondag om 10 uur lokale tijd eindelijk van start gaan vanwege een opeenvolging van stormen die al tot de annulering van alle racesessies hadden geleid.

Alleen water in Daytona © Nascar

Voor dit laatste evenement van het reguliere seizoen in Daytona was de inzet hoog: er moesten nog 2 plaatsen worden toegewezen voor de slotetappes na de terugtrekking van Kurt Busch, die niet voldoende hersteld was van zijn ongeval in Pocono. Ryan Blaney en Martin Truex Jr. arriveerden in een sterke positie in Florida dankzij hun puntenklassement, maar bleven dit seizoen bedreigd door een nieuwe winnaar. Met de overwinning van Austin Dillon speelde dit onwaarschijnlijke scenario zich af, en voor een handvol punten zal Martin Truex Jr. dit jaar niet in de race zijn voor een nieuwe titel na zijn kroning in 2017.

Zwarte streak voor Martin Truex Jr. © James Gilbert/Getty Images

Vanaf de 15e ronde verloor de Daytona-race een van zijn favorieten, terwijl regerend kampioen Kyle Larson met halfstok moest stoppen. Vijftien ronden later werd Ryan Blaney, de overweldigende favoriet voor een van de laatste twee plaatsen in de Playoffs, geraakt door Christopher Bell en werd hij achterin het peloton gegooid met een zwaar beschadigde Ford Mustang. Alles leek toen verloren voor de Team Penske-coureur terwijl Truex Jr. de kop van het peloton niet verliet, maar het was aan het eind van het bal dat het orkest werd betaald.

Bij de start van het laatste segment lieten de duidelijk zichtbare regenmuren op de achtergrond van het landschap bij Daytona er geen twijfel over bestaan ​​dat er vóór het einde van de race regen zou komen. Het werd daarom essentieel om jezelf vooraan te plaatsen en het was onvermijdelijk dat in de eerste ronde een collectieve crash plaatsvond waarbij verschillende coureurs betrokken waren, waaronder Martin Truex Jr., die er ondanks een zwaar beschadigde Chevrolet toch in slaagde om in de leidersronde te blijven. Op dit punt in de race had Truex een kleine puntenvoorsprong op Blaney, die op de laatste plaats bleef staan, 5 ronden achter de leider.

In de 138e ronde van de race viel er een stortvloed aan regen op de Daytona Speedway, waardoor alle raceleiders vast kwamen te zitten! Een echt bloedbad waaruit Austin Dillon als eerste tevoorschijn kwam terwijl hij de 16 bezetteEme plaats vóór deze Grote.

De race was tot nu toe spannend geweest, waarbij de koppositie 37 keer van eigenaar wisselde, tot aan die rampzalige 138e ronde. Terwijl de rode vlag werd gezwaaid, uitten veel coureurs hun woede, omdat ze het abnormaal vonden dat de gebeurtenis niet was geneutraliseerd zodra de eerste druppels een ronde eerder verschenen. De technische teams op het circuit van Daytona probeerden vervolgens de baan droog te leggen, maar de bliksem flitste de een na de ander in de lucht van Florida, waardoor een mogelijke herstart telkens met 30 minuten werd uitgesteld, zoals vereist door de Amerikaanse regels.

Een wilde race in Daytona © James Gilbert/Getty Images

In Daytona waren meer dan 3 uur nodig om de stormen voorbij te laten gaan en de baan te laten drogen voordat de race kon worden hervat door Austin Dillon. Het aantal beschadigde auto's en een gedecimeerd peloton getuigden van de intensiteit van de start van de race. Terwijl Truex aan de finale begon met een voorsprong van zes punten, pakte Blaney kostbare punten toen hij uitviel en met nog vijf ronden te gaan pakte hij de virtuele 6e plaats in het algemeen klassement terug! De laatste hoop van Truex lag in het feit dat Austin Dillon, toen aan de leiding, niet won. Helaas voor hem beefde de coureur van Richard Childress Racing niet en baande hij zich een weg naar de overwinning in Daytona, met name dankzij een gewaagde hobbel van meer dan 5 km/u op Austin Cindric.

Voor sommigen is het zien van de finish al een prestatie © Chris Graythen/Getty Images

Dit totaal gekke reguliere seizoen eindigt met een ronde naar zijn beeld. Er zijn nu 16 coureurs die kunnen strijden om de allerhoogste titel tijdens de Playoffs die aanstaande zaterdag in Darlington beginnen: