Dubbel voor L'Espace Bienvenue au Ricard, Piguet-Varutti Pro-Am-kampioenen

Tweede overwinning in twee FFSA GT-races in Le Castellet voor Benjamin Lessennes en Ricardo van der Ende aan het stuur van hun BMW M4 GT4, terwijl Julien Piguet en Alban Varutti een voorsprong van 36 punten dichten om de Pro-AM-kroon te pakken.

gepubliceerde 16/10/2022 à 18:34

Julien BILLIOTTE

Volledige doos in FFSA GT voor de Welcome to Paul Ricard Space / © SRO / TWENTY-ONE CREATION - Jules Benichou

Hoewel ze niet langer de kans kregen om de Silver Cup-titel te claimen, beleefden Benjamin Lessennes en Ricardo van der Ende toch een perfect weekend op het Circuit Paul Ricard. Door beide races te winnen zorgden de kampioenen van 2020 voor een eervolle exit met hun BMW M4 GT4 uit L'Espace Bienvenue, een auto die in 2023 wordt vervangen door de nieuwe versie van de Beierse.

Startend vanaf pole position werden de Belg en de Nederlander nooit bedreigd, waardoor de eretitel van vice-kampioen veilig werd gesteld. Ze wonnen van de duo’s Hugo Chevalier-Enzo Joulié (Mercedes-AMG GT4 #87 – Akkodis ASP) en Romain Carton-Victor Weyrich (Aston Martin Vantage AMR GT4 #74 – Racing Spirit of Léman), opnieuw op het podium.

Op de vierde plaats zijn Erwan Bastard en Roee Meyuhas (Audi R8 LMS GT4 #14 – Saintéloc) echter de onbetwiste Silver Cup-kampioenen van dit seizoen 2022, vóór het duo Lessennes-van der Ende en het duo Stéphane Lémeret-Stéphane Tribaudini (Toyota GR Supra GT4 #30 – CMR), eindelijk bronzen medaillewinnaars in het kampioenschap na het behalen van de 5e plaats in de Silver Cup afgelopen zondag.

Julien Piguet en Alban Varutti vieren hun Pro-Am-titel met hun team © SRO / Patrick Hecq Photography

Ongelooflijke ommekeer in Pro-Am

Wie had in zo’n ommekeer durven geloven? Waarschijnlijk niet zij! Aangekomen op het Circuit Paul Ricard 36 punten achter Rudy Servol en Nicolas Prost, Alban Varutti en Julien Piguet wisten dat ze hun lot niet in handen hadden voor deze finale van het Franse kampioenschap FFSA GT. Maar er stond geschreven dat succes aan de kant zou staan Porsche 718 Cayman GT4 RS Clubsport #10 dit weekend… Na de overwinning in Pro-Am op zaterdag kwam het duo van het AVR-Avvatar-team terug tot 11 punten achter het Prost-Servol-koppel. En toen deAlpine #36 stopte in de eerste ronde van race 2 aan de kant, als gevolg van contact met Rudy Servol veranderde de situatie volledig. Vanaf dat moment was een vierde plaats genoeg voor Varutti en Piguet, die het nog beter deden door in deze laatste race voor de derde plaats te gaan.

« We geloofden het niet echt toen we hier aankwamen, vertrouwden de twee mannen. Toen wonnen we zaterdag terwijl deAlpine eindigde buiten de punten. Vandaag veranderde hun pensionering in de eerste ronde duidelijk alles. We hebben medelijden met Nico en Rudy, maar zijn tegelijkertijd zo blij. Deze onverwachte titel beloont al het werk van het team. »

Nieuw op de Franse circuits dit seizoen, de Porsche 718 Cayman GT4 RS Clubsport sloot 2022 af met een hattrick in de Pro-Am-categorie. Christopher Campbell en Timothé Buret behaalden hun derde overwinning van het seizoen, voor hun K-Worx-teamgenoten, Pascal Huteau en Hugo Mogica, en kampioenen Varutti en Piguet.

Vijfde in Pro-Am, achter Grégory Guilvert en Grégory Curson Faessel (Audi R8 LMS GT4 #42 – Saintéloc Racing), Jim Pla en Fabien Barthez (Mercedes-AMG GT4 #16 – Akkodis ASP) namen de derde stap op het kampioenschapspodium tegenover Olivier Jouffret en Éric Trémoulet (Mercedes-AMG GT4 #64 – Team Jouffruit by Vic'Team), zevende in deze beslissende race.

Christophe Hamon en Michaël Blanchemain zijn de Am-kampioenen van 2022 in FFSA GT / © SRO / Patrick Hecq Photography

Am Cup: Hamon doet het opnieuw, een primeur voor Blanchemain

Christophe Hamon was vorig jaar al kampioen met het Team Fullmotorsport Audi en hernieuwde zijn titel van Frans FFSA GT-kampioen in de Am Cup. Deze keer werd de inwoner van Ile-de-France gekroond met zijn vriend Michaël Blanchemain.

« Na onze overwinning op zaterdag hadden we alle kaarten in handen, legt Hamon uit. Alles ging goed tot 10 minuten na de finish. Ik reed aan de leiding, maar de auto begon kracht te verliezen. Ik miste ongeveer twintig km/u in een rechte lijn en ik was echt bang dat de situatie nog erger zou worden. Uiteindelijk hield het stand, maar het zal me nog wat meer tijd kosten om deze tweede titel te realiseren en ervan te genieten. »

Door gebruik te maken van de problemen van de #69 Audi waren het Aleksander Vaintrub en Stanislav Safronov die de laatste overwinning van het jaar in de Am Cup pakten, maar de tweede plaats was meer dan genoeg om de titel naar Hamon en Blanchemain te laten gaan. In zijn eentje eindigde Jean-Laurent Navarro (Mercedes-AMG GT4 #238) als derde, voor Florent Grizaud en Kévin Jimenez. In de #4 Aston Martin Vantage AMR GT72 behaalden de GPA Racing-coureurs de vierde plaats in deze laatste race, maar eindigden ze als derde in het kampioenschap. Slechts 3e in deze laatste confrontatie zonder succes, Jean-Charles Rédélé en Laurent Coubard (Alpine A110 GT4 #76 – Bodemer Auto) eindigde, net als in 2021, vice-kampioen van de Am Cup.

AUTOhebdo adjunct-hoofdredacteur. De veer dook in de gal.