Portimão – Race 1: Auer wint voor Stolz, Sébastien Loeb 16e

Lucas Auer won Race 1 in Portimão, voor Luca Stolz en Mirko Bortolotti. Sébastien Loeb eindigde zijn DTM-debuut op de 16e plaats.

gepubliceerde 30/04/2022 à 14:39

Valentin GLO

Mirko Bortolotti (Lamborghini) startte vanaf pole position voor de eerste race van het seizoen 2022 van de DTM, betwist in Portimão (Portugal) in het formaat van 55 minuten en één ronde. In de Algarve was de Italiaan nek aan nek met de verrassende rookie Mikaël Grenier (Mercedes) in een gespierde eerste ronde. Sebastiaan Loeb (Ferrari) behield zijn 21e plaats bij de start.

Nadat hij met Bortolotti om de eerste plaats had gestreden, werd Grenier verrast door een andere Mercedes-coureur, Lucas Auer, voor de tweede plaats. De Oostenrijker, neef van Gerhard Berger, zette vervolgens de achtervolging in op de raceleider. In het peloton was het een race om te vergeten voor de twee Audi's van Team Rosberg met een dubbele uitval voor Nico Mueller en Dev Gore, iets meer dan vijf minuten na de start, vanwege botsingen. “Het is zonde om vanuit een slechte hoek aangereden te worden door een auto van hetzelfde merk (die van Ricardo Feller. Noot van de redactie) », klaagde de Zwitserse piloot. Tweevoudig kampioen Marco Wittmann (2014, 2016) moest ook met pensioen voor BMW toen de eerste golf van pitstops begon, waaronder Mikaël Grenier, de eerste van de leiders die zijn banden verwisselde. Een strategie die werd besproken door Lucas Auer en vervolgens door Mirko Bortolotti. Felipe Fraga (Ferrari) erfde de eerste positie terwijl zijn teamgenoot Sébastien Loeb van de gelegenheid gebruik maakte om voorlopig in de top 10 terecht te komen, op de negende plaats. De twee piloten Red Bull koos daarom voor een ongebruikelijke strategie.

Mercedes dubbel in Portimão

De negenvoudig wereldkampioen rally schoof zijn eerste stop zo ver mogelijk uit. De Franse coureur snelde uiteindelijk kort na het halfuur van de race de pitstraat in terwijl hij op de zevende plaats stond. Hij kwam op de 24e plaats uit. Fraga imiteerde hem kort daarna en liet de leiding van de race over aan Maro Engel (Mercedes). Een vluchtige heerschappij op het heuvelachtige circuit van Portimão, terwijl de Duitser onmiddellijk stopte. Bortolotti nam onder Safety Car de controle over het evenement terug, aangezien zijn teamgenoot Rolf Ineichen zijn Lamborghini Huracán langs de kant van de baan moest stoppen. Met 17 minuten op de klok werd de race hervat. Bortolotti moest toen drie Mercedessen in bedwang houden: Auer, Grenier en Luca Stolz.

De Italiaan startte niet correct en zakte naar de vijfde plaats. Felipe Fraga betaalde de prijs en de Braziliaan moest na een botsing in een ongeorganiseerd peloton, net als René Rast (Audi), met pensioen. Deze chaotische herstart betekende een zegen voor de Mercedes die zich op de eerste drie plaatsen bevond. Auer leidde daarmee de race voor Stolz en Engel. Grenier had in deze puinhoop veel verloren en bevond zich pas op de 11e positie. Lucas Auer maakte zich geen zorgen meer en won voor een andere Mercedes, die van Luca Stolz. Mirko Bortolotti keerde aan het einde van de race terug naar het podium en haalde Maro Engel in. Sébastien Loeb eindigde zijn eerste in het kampioenschap op de 16e plaats.

Volgende ontmoeting aanstaande zondag om 10 uur met de kwalificatiesessie voor de tweede race van het weekend in Portimão, waarvan de start om 05 uur op het programma staat.