Hongaarse Rally: Mikolaj Marczyk eerste leider van de rally

Vandaag is de laatste ronde van het ERC-kampioenschap begonnen. In de middag vonden de shakedown en kwalificatie plaats. Aan het begin van de avond streden de deelnemers in de eerste special. De 27-jarige Pool was consequent de snelste en leidt de race.

gepubliceerde 06/10/2023 à 22:16

Loïc ROCCI

Aan het stuur van zijn Fabia RS is Mikolaj Marczyk de eerste leider van de Hongaarse Rally (Foto: Red Bull)

Na deze week hun verkenningen te hebben uitgevoerd, zijn de bemanningen van de 8e en laatste test van deERC 2023 kwam vandaag in het nieuws. Midden op de dag vonden de shakedown en kwalificatie plaats op een traject van 4 km in Nyiregyhaza. Aan het stuur van zijn Skoda Fabia RS Rally2 zette Mikolaj Marczyk de beste tijd neer in de vrije training, voor de zusterauto's van Erik Cais en Martins Sesks. Even later, op het moment van de kwalificatie, deed de tweevoudig Pools kampioen (2019, 2021) het opnieuw. Dit keer won hij voor Sesks en Josh McErlean. Yoann Bonato tekende op de 7ee tijd en Mathieu Franceschi op de 11ee. Aan het begin van de avond vond de lancering plaats van de rallye werd uitgevoerd via de Rabocsiring superspecial (2,40 km).

Opnieuw bleek Mikolaj Marczyk de snelste te zijn. Hij won voor Sesks en Cais. Achter dit trio Skoda's, gegroepeerd in 1′, lag Mads Ostberg op 1”4 in een hinderlaag. De Noor ligt voor op kampioen Efren Llarena van 2022 en de lokale Frigyes Turan. Auteur van een halve spin, Miklos Csomos, een van de favorieten, is slechts 11e. Aan Franse kant moest Bonato genoegen nemen met 9e rang terwijl Mathieu Franceschi verder weg was (12e).

In de turbulente Juniorencategorie is de Italiaan Roberto Daprà de eerste leider, voor Timo Schulz, Patrik Herczig en Norbert Maior de kampioenschapsleider.

Morgen krijgen de deelnemers een drukke etappe, aangezien deze bestaat uit 7 klassementsproeven en iets minder dan 120 getimede km.