Azoren – Ricardo Moura leider thuis

In zeer gecompliceerde weersomstandigheden leidt Ricardo Moura de Azoren Rally na de eerste lus van de dag.

gepubliceerde 17/09/2021 à 15:05

Alexis Plisson

Ricardo Moura is leider van het klassement na het winnen van twee klassementsproeven van de drie. ©FIAERC

Le Rallye d'Azores begon deze vrijdagochtend met drie lange klassementsproeven. Met een lengte van 24,03 km werd de eerste gewonnen door Ricardo Moura (17'09) voor Andreas Mikkelsen (+5″9) en Žáková Jindřiška (+12″8). Op een zeer glad parcours waar de mist de zichtbaarheid van de coureurs aanzienlijk verminderde, werden door de raceleiding vijf pensioneringen opgemerkt, waaronder die van Norbert Herczig, 5e in het kampioenschap, slachtoffer van een ongeval.

Alexey Lukyanuk keerde afgelopen augustus terug na zijn terugtrekking uit de Barum Rally (Tsjechië) en won de tweede special van de dag (21,89 km), met een tijd van 18'26"5, waarmee hij de leider en lokale Ricardo Moura (+ 14″5) en Dani Sordo (+15″6). De Portugese coureur, die in de ochtend in uitstekende vorm verkeerde, scoorde zijn tweede scratch op de Azoren tijdens de laatste SS van deze lus (12'05″1) en bevestigt zijn goede prestatie. Nadat hij in de derde special was omgevallen, veroorzaakte Yoann Bonato de annulering van de laatste, waardoor de marshals werden gedwongen een vaste tijd te geven aan de bemanningen die hun doorgang niet konden voltooien.

In het algemeen klassement na deze eerste lus staat Ricardo Moura aan de leiding op de Azoren, voor de twee Spaanse coureurs Dani Sordo (+27″8) en Efrén Llarena (+39″5). De leider in het kampioenschap, Andreas Mikkelsen, staat op de vierde plaats, 46″2 achter de Portugees. De Noor stuitte tijdens SS2 met name op een probleem met zijn ruitenwissers, wat hem maar liefst 50 seconden kostte.