Adrien Fourmaux wint de Canarische Eilandenrally, voor Bonato

De Fransen Adrien Fourmaux en Yoann Bonato domineerden de ERC-finale van de Canary Islands Rally. Alexey Lukanyuk is kampioen.

*/

gepubliceerde 28/11/2020 à 17:43

Toulisse

Cock-a-doodle Doo! DE Rallye van de Canarische Eilanden kon niet beter lachen naar de Fransen. De driekleuren bieden zichzelf een dubbel aan aan het einde van de 17 klassementsproeven van de Spaanse ronde, die het einde van het kampioenschap markeerden ERC 2020. Geassocieerd met Renaud Jamoul in de Ford Fiesta MkII, Adrian Fourmaux wint 25 seconden voorsprong op zijn landgenoot Yoan Bonato mede bestuurd door Benjamin Boulloud aan het stuur van de Cirtroën C3 R5.

De eerste dag was echter grotendeels Spaans, gedomineerd door Ivan Ares, (Hyundai) et Nil Solans (Skoda). Fourmaux a dans un premier temps bénéficié d’une piste sèche dans la super spéciale de vendredi soir alors que ses adversaires partaient sous la pluie, ce qui lui avait permis de revenir à hauteur.

Maar de race veranderde echt tijdens de 12e special aanstaande zaterdag. Adrien Fourmaux maakte de hole-in-one. Alleen al in deze klassementsproef verloor Ares 25 seconden en Solans 1’25. Deze laatste, die met een lekke band reed nadat hij al zijn reservewielen had gebruikt, bleef daarna tuimelen.

Adrien Fourmaux, die zaterdag twee krassen won, bevond zich aan de leiding voor Yoann Bonato en Ivan Ares, die de derde plaats in het algemeen klassement wisten te behouden.

Maar waar zijn de kampioensleiders? Ze hadden een nachtmerrieachtige vrijdag. Op wegen die afwisselend nat en droog waren, bleek de bandenkeuze cruciaal en soms ontaardde deze in een loterij. De favorieten betaalden allemaal de prijs en waren tevreden met het spelen voor de ereplaatsen. Oliver Solberg, die een uitstekende zaterdag kende, deed het het beste en eindigde met zijn Volkswagen Polo Gti R5 als vierde, 1'17 achter Fourmaux.

Onvoldoende om de titel van te stelen Alexey Lukyanuk. De 40-jarige Rus biedt zichzelf zijn tweede Europese kroon aan, ondanks zijn zevende plaats dit weekend.