Indy 500: Wheldon in de laatste meters

De Centenary-editie beloonde het publiek met een adembenemende en besluiteloze finale. Van de zeven opeenvolgende leiders tijdens het laatste halfuur was het uiteindelijk de Engelsman Dan Wheldon die de overwinning in de laatste meters erfde...

gepubliceerde 29/05/2011 à 22:00

Dario Franchitti, tweevoudig Indy 500-winnaar en solide leider, die de controle over de race verloor toen hij zijn laatste pitstop maakte. Graham Rahal, zoon van een voormalige winnaar, die vervolgens de leiding overneemt voordat Scott Dixon deze van hem steelt. Danica Patrick die profiteert van het aanbod van de Nieuw-Zeelander om de rol van leider te erven. Vervolgens was het de Belg Bertrand Baguette die in de aanval ging en de controle overnam, in de hoop op een neutralisatie om de finish te bereiken zonder een paar liter ethanol toe te voegen. Tevergeefs. Ook hij moet drie ronden van de geblokte vlag terugkeren naar de pitlane.

Uiteindelijk was het de jonge beginner JR Hildebrand die de leiding van de race herwon. Wij geloven dan ook dat de jonge Amerikaan geschiedenis kan schrijven door bij zijn eerste deelname de Indy 500 te winnen. Maar als hij het laatste rechte stuk nadert, botst hij tegen de muur en passeert op zijn momentum op de tweede plaats onder de geblokte vlag. Ondertussen kwam de Engelsman Dan Wheldon als eerste over de finish. De teamcoureur van Brain Herta Autosport, die zijn eerste race van het seizoen reed, won in Indianapolis voor de tweede keer in zijn carrière na een eerste succes in 2.

De eeuwfeesteditie kon de favorieten uiteindelijk niet bekoren. Scott Dixon en Dario Franchitti, de twee coureurs van het Chip Ganassia Racing-team, die afwisselend een groot deel van het evenement aan de leiding hadden, eindigden respectievelijk op de 6e en 12e plaats. Tegenover de prestaties ook van het Penske Racing-team dat 15 overwinningen heeft behaald in de Indy 500 en wiens drie coureurs, Will Power (kampioenschapsleider), Helio Castroneves (drievoudig winnaar van de Indy 500) eindigde op de 14e en 17e plaats, terwijl Ryan Briscoe zijn race in de muur beëindigde nadat hij aan de haak was geslagen door Townsend Bell...

Vind het Indy 500-rapport in het volgende nummer van AUTOhebdo, dat vanaf woensdag te koop is.