Hongarije – Race 1: Haverkort wint gemakkelijk

Kas Haverkort was leider van start tot finish en won voor de eerste keer in zijn carrière in FRECA, een paar uur nadat hij de pole position had behaald.

gepubliceerde 09/07/2022 à 14:51

Gonzalo Forbes

Eerste overwinning in FRECA voor Kas Haverkort. © 2022 Diederik van der Laan / Nederlands Fotobureau.

Dit heet onbetwiste dominantie. Hij startte voor het eerst in zijn carrière vanaf pole position, Kas Haverkort (VAR) liet niets aan het toeval over om zijn eerste overwinning in FRECA te boeken voor zijn 2e seizoen in het kampioenschap.

Alles begon perfect voor de Nederlander. Met een uitstekende reactie op het uitgaan van de lichten profiteerde Kas Haverkort van de veelbewogen start van zijn achtervolgers, zoals Paul Aron (Prema) die uitgleed bij het wegrijden. Snel beschut kon de Bataaf de eerste bocht zonder incidenten doorkomen en op weg gaan naar zijn eerste succes in FRECA.

In een zeer goed tempo sloeg Kas Haverkort meteen een gat met zijn naaste achtervolger Gabriele Mini (ART Grand Prix) die het tempo nooit kon bijhouden. Met een voorsprong van ruim 2 seconden wist de VAR-coureur zijn 2e een deel van de race waarin hij geen fouten maakte, waardoor zijn rivalen geen enkele kans hadden hem in te halen.

Alleen op de wereld en met ruim 4 seconden voorsprong op Gabriele Mini en bijna 20 op Roman Belinski (Trident), die zijn eerste podium in de categorie won, kwam Kas Haverkort alleen over de finish. Dankzij deze overwinning behaalde hij een plaats in het kampioenschap, van plaats 5e de 4e tot nu toe gehouden door Hadrien David (R-ace GP), 8e onder het schaakbord. Gabriele Mini kwam terug naar de 2e plaats en kwam 27 lengtes terug achter leider Dino Beganovic (Prema), 7e in Race 1.

Eerste punt voor Masson

Deze Race 1 was ook een kans voor Esteban Masson (FA Racing) om zijn account bij FRECA te openen. Op de Hungaroring, waar hij in 4 een pole position en een overwinning in de F2021 Frankrijk scoorde, toonden de Habs degelijkheid door hun eerste punt in het kampioenschap te scoren.

Deel 10eEsteban Masson behield deze positie, die hem tot het einde het laatste punt op het spel opleverde. De Fransman vocht een groot deel van Race 1 met Laurens van Hoepen (ART Grand Prix) en weerstond de druk die zijn rivaal op hem uitoefende om bij de finish in de Top 10 te verschijnen. Een eerlijke beloning voor hem die sinds het begin van de Hongaarse ontmoeting met name goede snelheid had getoond de beste tijd in FP2 aanstaande vrijdag.

Verantwoordelijk voor de promotieformules (F2, F3, FRECA, F4...). Gedragen door de gratie van Franco Colapinto.