Baku – Vesti wint een chaotische sprintrace, geweldige comeback van Pourchaire

Frederik Vesti behaalde zijn eerste overwinning in de Formule 2 door de sprintrace op de bijeenkomst in Baku te winnen.

gepubliceerde 11/06/2022 à 12:28

Jeremy Satis

Het was te verwachten. In Baku is de tussenkomst van een safety car doorgaans voldoende om de race chaotisch te laten verlopen en om de Safety Car daarna eindeloos opnieuw in te zetten. Deze zaterdagochtend, tijdens de sprintrace in Bakoe, ging ze drie keer uit, en als het grote incident, gelukkig niet ernstig, waarbij Bolukbasi betrokken was, Williams en Sato in de laatste ronde niet had ingegrepen, dan zou Bernd Mayländer, de SC-coureur, weer naar buiten zijn gekomen.

En aan het einde van dit alles, deze race van overlevenden (7 pensioneringen), waren het Frederik Vesti en ART Grand Prix die als beste uit de bus kwamen. De Deen, die aan het begin van het seizoen in de problemen zat, realiseerde zijn terugkeer naar vorm en liet zien dat hij aan het acclimatiseren was Formule 2 door zijn eerste overwinning in de categorie te behalen. Hij startte als tweede en werd bij de start gepasseerd door Jehan Daruvala, die vanaf de tweede bocht (Prema) de controle overnam. Nadat hij Hughes in ronde 2 had uitgeschakeld, bracht Vesti het grootste deel van zijn race door op de 3e plaats, drie seconden achter een beherende Daruvala.

Behalve dat dat vóór het helse Safety-Car-bal was. Hoewel hij er bij de eerste herstart niet in slaagde de Indiër te verslaan, lukte het hem wel tijdens de tweede (bocht 18) en slaagde hij er als leider perfect in de derde en laatste herstart te maken, om ons eraan te herinneren dat Mercedes had de afgelopen jaren geen fout gemaakt door op hem te vertrouwen. Altruïstisch en bedachtzaam stond Liam Lawson (Carlin) achteraan op het podium. De race werd gekenmerkt door in totaal zeven pensioneringen, waaronder die van Dennis Hauger (Prema), die tegen de muur ging terwijl hij probeerde in te halen. Theo Pourchaire in de 15e ronde. Enzo Fittipaldi (Charouz) reed in de 18e ronde een ontsnapping, terwijl Richard Verschoor (Charouz) in een aanval helemaal aan het einde van de race in de techpro finishte.

Théo Pourchaire (ART Grand Prix) startte op de 12e plaats na een slechte kwalificatie op vrijdag en toonde zijn grootste kwaliteit: de wetenschap van het racen. De Habs, die zich desondanks op de 14e plaats bevonden na een moeilijke eerste bocht waarin ze naast gingen, wisten uiteindelijk in de punten te eindigen, op de 7e plaats, en maakten van de gelegenheid gebruik om de schade te beperken ten opzichte van hun titelkandidaat Felipe Drugovich, 5e. Geduldig haalde Théo de twee DAMS-coureurs in en klom naar de 11e positie in het eerste derde deel van de race, voordat hij een prachtige, intelligente dubbele inhaalactie voltooide op Dennis Hauger en Jake Hughes (ronde 10). Vervolgens wist hij het einde van de race perfect te volbrengen, om de punten te behalen. Dezelfde prestatie zal aanstaande zondag om 9 uur moeten worden herhaald in de hoofdrace.