Denny Hamlin bezorgt Toyota zijn eerste overwinning van het seizoen

Door te winnen in Richmond wist Denny Hamlin een catastrofale start van het seizoen in 400 ronden uit en is hij terug in de titelrace.

gepubliceerde 04/04/2022 à 01:08

Gautier Calmels

Denny Hamlin is terug © Getty

Denny Hamlin stond voor de start op een enigszins schitterende 22e plaats in het algemeen klassement en profiteerde van een perfecte strategie van Joe Gibbs Racing om deze langverwachte overwinning in de wacht te slepen. Door tijdens het laatste segment een late stop te kiezen, dwong zijn team hem tot een aanvallend einde van de race, wat zijn jachtinstinct leek te hebben gewekt. Denny Hamlin blijft een eeuwige ongekroonde kampioen NASCAR, maar de sterke comeback van Toyota brengt hem terug in de titelrace.

Denny Hamlin pakt de geblokte vlag © Jared C. Tilton/Getty Images

Martin Truex Jr. was de belangrijkste leider van deze ronde en won met name het tweede segment, maar hij moest in de laatste loops verliezen van zijn teamgenoot. Hij eindigde op de 4e plaats, voor regerend kampioen Kyle Larson, en nam deel aan het goede teamresultaat van Joe Gibbs, die zijn 4 coureurs in de top 10 plaatste met Christopher Bell als 6e en Kyle Busch als 9e. De perfecte pitstops van het team zullen, dankzij een nieuw en zeer efficiënt ballet van de monteurs, zeker niet nalaten de videorecorders onder de concurrenten op te warmen.

Martin Truex Jr. verliest in de laatste ronden © Jared C. Tilton/Getty Images

Op dit zeer technische circuit wierp de ervaring zijn vruchten af: Kevin Harvick behaalde de tweede plaats, een halve seconde achter Denny Hamlin, nadat hij zijn pitstopstrategie op hem had afgestemd. Na twaalf races op rij gewonnen door coureurs onder de dertig, heeft deze terugkeer naar de voorhoede van de oude rotten van de discipline paradoxaal genoeg een nogal verfrissend aspect.

William Byron dacht dat hij het moeilijkste had gedaan door 122 ronden te leiden, waarvan 71 tijdens de 170 ronden die het laatste segment vormden, maar hij kon niets doen met banden die 43 ronden langer waren dan die van Denny Hamlin. Hij behaalde een mooie 3e plaats in het momentum van zijn overwinning in Atlanta.

Ryan Blaney, die dit seizoen zijn derde pole position had getekend, animeerde de start van de race door 129 ronden te leiden en het eerste segment te winnen, zijn derde dit seizoen. Hij moest aan het einde van de race in de rij komen en eindigde op een knappe zevende plaats.

Ryan Blaney, koning van de kwalificatie © Jacob Kupferman/Getty Images)

De volgende race vindt zaterdagavond in Martinsville plaats op het kleinste circuit van het seizoen.