Gil de Ferran stopt voorgoed

Gil de Ferran, teamgenoot van Simon Pagenaud aan het stuur van de Acura ARX-02a in de American Le Mans Series, maakt bekend dat hij aan het einde van het ALMS-seizoen met pensioen gaat. Hij wil zich inzetten voor zijn team, Ferran Motorsport, dat hij wil lanceren in de IndyCar Series.

gepubliceerde 08/08/2009 à 00:06

Gil de Ferran, op 41-jarige leeftijd, zal een drukke carrière hebben gehad. De coureur begon zijn carrière in de Formule Ford in Brazilië, voordat hij in ballingschap ging naar Europa. Hij reed in de Britse Formule Ford 1600 voordat hij toetrad tot het prestigieuze Formule 3 Brits. Voor zijn eerste seizoen won de Braziliaan drie races en eindigde als derde in het kampioenschap. Het jaar daarop, in 1992, eindigde hij als Brits F3-kampioen en won zeven van de zestien races.

Gil de Ferran reed vervolgens twee seizoenen in de F3000, destijds een vrederechter wat betreft het niveau van jonge coureurs. Ondanks een vierde en een derde plaats in dit kampioenschap slaagt de Braziliaan er niet in de deuren naar het kampioenschap te openen Formule 1. Vervolgens stak hij opnieuw de Atlantische Oceaan over, met als doel mee te doen IndyCar of in Champ Car, toen CART genoemd. Het is in deze discipline dat hij zich op de langere termijn zal gaan bezighouden. Na drie seizoenen bij Walker Racing, waarin hij slechts één overwinning behaalde in 56 races, voegde Gil de Ferran zich bij het gerenommeerde Penske-team. Met laatstgenoemde monopoliseerde de Braziliaan de podia en won hij twee opeenvolgende CART-titels, in 2000 en 2001.

Op bijna 34-jarige leeftijd denkt Gil de Ferran dat hij de rondes in de autosport heeft gemaakt, maar gaat nog een laatste uitdaging aan: door deel te nemen aan de IndyCar Series. Nog steeds binnen het Penske-team beweert de coureur dat hij een van de beste concurrenten op het veld is en elke twee races een podium scoort. In twee seizoenen bereikte Gil de Ferran vijftien keer het podium, won vijf races en werd derde in het algemeen klassement in 2002, en tweede in 2003. Het was tijdens dit laatste jaar dat de Braziliaan prestigieus succes behaalde op de 500 Miles vanuit Indianapolis. Na ruim vijftien jaar racen op circuits maakte Gil de Ferran aan het eind van dit seizoen een einde aan zijn racecarrière.

Als het hem niet lukte om als coureur in de Formule 1-paddock te komen, lukte het hem wel als sportief directeur. In 2005, na een catastrofale start van het seizoen, deed het team van BAR-Honda een beroep op de Braziliaan. Na ruim twee jaar samenwerken gooide Gil de Ferran in de zomer van 2007 de handdoek in de ring en vond hij niet langer zijn plek binnen de structuur. Kort daarna richtte de Ferran zijn eigen team op en stapte in 2008 over naar de Amerikaan. Le Mans Serie.

Met een Acura ARX-01b temt Gil de Ferran het uithoudingsvermogen in LM P2. In 2009 stapte hij met een Acura ARX-02a over naar de hogere categorie (LM P1) en rekruteerde hij de jonge Fransman Simon Pagenaud. Met de Fransman beleefde Gil de Ferran een seizoen van grote schoonheid. Naast de legendarische 12 Hours of Sebring-race klommen De Ferran en Pagenaud elke keer op het podium. Het duo werd derde in Sint-Petersburg en behaalde vervolgens drie overwinningen, in Long Beach, Salt Lake City en Lime Rock Park. Met het veroveren van zijn vijfde pole van het seizoen, in zes rondes, bevestigt Gil de Ferran nogmaals zijn kwaliteiten als coureur, alvorens aan te kondigen dat hij aan het einde van het seizoen voorgoed zijn helm aan de wilgen hangt. Zijn laatste uitdaging als coureur zal zijn om met zijn team de ALMS-kampioenschapstitel te winnen, terwijl de Brabham/Sharp-crew nog steeds de ranglijst domineert.

Maar Gil de Ferran wil daar niet stoppen. De Braziliaan kondigt het einde van zijn racecarrière aan en voegt eraan toe dat hij zich nu wil wijden aan de uitbreiding van zijn team. En om te beginnen wil Gil de Ferran zich aansluiten bij de paddocks van de IndyCar Series en daar twee auto's besturen. Na een rijke racecarrière hoopt de Braziliaan nu meer succes te beleven met zijn team.