United Autosports keert terug naar succes tijdens de 4H of Spa

United Autosports heeft sinds de seizoensfinale van 2021 in Portimão niet meer gewonnen in ELMS. Het Britse team keerde terug naar de overwinning in Spa.

gepubliceerde 25/09/2022 à 15:32

Valentin GLO

United Autosports heeft de 4H of Spa gewonnen (Foto Florent Gooden / DPPI)

United Autosports stond tijdens een race niet langer op de bovenste trede van het algemene podium ELMS sinds de finale van het seizoen 2021, in Portimão. Phil Hanson en Tom Gamble wonnen daar samen met Jonathan Aberdein. De Zuid-Afrikaan vertrok naar JOTA in WEC, het is met hun landgenoot Duncan Tappy dat de twee Britten de weg naar succes vonden tijdens de 4 Uur van Spa-Francorchamps, vijfde en voorlaatste ronde van het seizoen 2022.

De nr. 22 Oreca profiteerde van een fout Nicholas Lapierre halverwege de race de leiding te nemen. Onder druk van Phil Hanson tijdens een herstart van de race na Full Course Yellow miste de Fransman feitelijk zijn remming bij de Bron. Gedwongen om aan het einde van deze ronde terug te keren naar de pits, verloor de nr. 37 van COOL Racing al zijn kansen op een eerste overwinning dit seizoen, ook al had hij de dag ervoor poleposition gepakt dankzij Yifei Ye. Vanaf de laatste positie op de grid behaalde de nr. 43 Inter Europol Competitie de tweede plaats met Pietro Fittipaldi, Fabio Scherer en David Heinemeier-Hansson.

Voor het kampioenschap eindigden Prema en Panis Racing op de derde en vierde plaats. Voor het aanwijzen van de kampioenen zullen we dus moeten wachten op de finale in de Algarve, waar de Italiaanse ploeg zich in Portugal zal presenteren met een voorsprong van 24 eenheden. De transalpijnse tribune geloofde tot het allerlaatste moment de titel te kunnen winnen, waarbij Louis Delétraz eindigde in het kielzog van Pietro Fittipaldi.

Ongelooflijke scène in LM P2 Pro-Am waar Racing Team Turkey (Salih Yoluc, Charlie Eastwood, Will Stevens) op de lijn won van AF Corse (François Perrodo, Alessio Rovera, Nicklas Nielsen) in een laatste poging om Will Stevens te contracteren.

Kessel Racing domineert de Iron Dames

Na een ingewikkelde seizoensstart scoorde Inter Europol Competition met het trio Charles Crews, Nicolas Pino en Guilherme Oliveira een derde succes op rij in LM P3. DKR Engineering (Sebastian Alvarez, Alexander Bukhantsov en Tom van Rompuy) behaalde de tweede plaats met de enige Duqueine die in deze categorie was ingeschreven. Anthony Wells en James Littlejohn completeerden het podium voor Nielsen Racing.

De Iron Dames domineren lange tijd de LM GTE-categorie, ondanks een grote angst voor Sarah Bovy. In het eerste uur kon de Belg een volgende ternauwernood ontwijken Ferrari, die van Kessel Racing, in nood op de top van Raidillon. Meer angst dan kwaad voor de twee auto's die op de eerste twee plaatsen eindigden. Terwijl Dorian Pin haar eerste stint in ELMS op de eerste plaats had volbracht, moest haar teamgenote Michelle Gatting het opgeven tegen haar landgenote Mikkel Jensen. Degene waar ook voor wordt gepiloteerd Peugeot in de categorie Hypercar in het WereldkampioenschapUithoudingsvermogen s’est ainsi imposé en compagnie de ses coéquipiers Conrad Grunewald et Frederik Schandorff. Andrew Haryanto, Martin Rump et Alessio Picariello ont complété le podium sur la Porsche 911 RSR – 19 d’Absolute Racing.

Journalist. Endurance-reporter (WEC, IMSA, ELMS, ALMS) en soms F1 of IndyCar.