IRC – Basso wint aan de draad in San Marino

Giandomenico Basso wint een episch duel tegen Andreas Mikkelsen, wat de eerste overwinning voor een Fiesta RRC oplevert. Met nog drie etappes te gaan deelden de twee leiders de leiding van het evenement.

gepubliceerde 07/07/2012 à 19:59

Dupuis

Giandomenico Basso en Andreas Mikkelsen voerden in San Marino een van de mooiste duels uit de geschiedenis van de discipline en het was uiteindelijk de Italiaan die met 2” voorsprong op de Noor won. De Italiaan, die de eerste overwinning behaalde voor een Fiesta RRC in IRC, deelde de leiding van het evenement met de leider in het kampioenschap met nog drie etappes te gaan. “Het is een fantastisch resultaat, ik ben heel blij. Andreas is een zeer goede chauffeur”, aldus de winnaar bij de finish.

De Skoda-coureur is misschien teleurgesteld dat hij met zo'n klein gat faalt, maar zijn vooruitzichten op succes in het kampioenschap beginnen zwaarder te worden. De Noor heeft nu 107 punten, vergeleken met 83 voor Jan Kopecky, zijn naaste rivaal, die afwezig is op dit Italiaanse evenement. . “Ik heb alles geprobeerd, het was een intens gevecht en de beste won.”, verklaart bescheiden de kampioen van 2011.

Het podium wordt gecompleteerd door lokale coureur Umberto Scandola, die met zijn Fabia S2000 gedurende het hele evenement zijn derde plaats wist te verdedigen. Sepp Wiegand (Fabia S2000) faalde aan de voet van het podium voor de Subaru Impreza Sti R4 van Jarkko Nikara. Gergély Szabo completeert de top zes met zijn Mitsubishi Lancer Evo X R4. Germain Bonnefis, auteur van een scratch voor zijn eerste rallye in IRC was opgeklommen naar de zevende plaats nadat hij aan het begin van het evenement enkele minuten had verloren als gevolg van mechanische problemen. De Fransman stopte een etappe voor de finish en het was uiteindelijk Marco Tempestini (Impreza) die de zevende plaats heroverde. Harry Hunt won in de 2WD door met zijn Citroën DS3 R3T de tiende plaats te behalen.

Ontdek het verslag van de San Marino Rally in het volgende nummer van AUTOhebdo, vanaf dinsdag verkrijgbaar in digitale versie voor iPad, PC en Mac, en vanaf woensdag in de kiosk.