Van der Garde wint in Hongarije

Giedo Van der Garde profiteerde van een uitstekende start en won de tweede race van het weekend in Hongarije, zijn eerste in de GP2 Series. Romain Grosjean eindigde als vierde.

gepubliceerde 26/07/2009 à 11:41

In ideale omstandigheden om te racen vertrokken de coureurs om 10 uur voor de tweede Hungaroring-race in de GP30 Series. Giedo Van der Garde, tweede op de grid, kreeg de beste start en nam de leiding ten koste van Davide Rigon. Ten derde probeert Pastor Maldonado de Italiaan in te halen, maar vangt hem op in bocht 2. Rigon geeft het op en verlaat zijn rivalen om het podium te claimen. Maar niet Maldonado, bestraft met een pitstop, die verantwoordelijk werd gesteld voor de botsing. Een paar ronden later gaf de Venezolaan het op. De zaak is interessant voor Romain Grosjean, startte als tiende en kan aanspraak maken op een terugkeer naar de punten (eerste zes plaatsen).

Aan de kop van de race bedreigt Luca Filippi Giedo Van der Garde, maar de Nederlander, Formule-kampioen Renault 3.5 in 2008, wat goed stand houdt. Javier Villa completeert het podium, terwijl Romain Grosjean met Lucas di Grassi strijdt om de 4e plaats. Na het ongeval van Teixeira komt de safety car de baan op en verscherpt de posities. De herstart wordt goed onderhandeld door Van der Garde, terwijl Kobayashi probeert in te halen Hülkenberg. De kampioenschapsleider, slechts zevende, is minder feestelijk dan in de laatste drie races.

Een paar ronden voor de finish ging Villa naast en verloor twee plaatsen, waarbij Di Grassi en Grosjean het gat infiltreerden. De Fransman wil daar niet stoppen en het podium veroveren, maar de Braziliaan weerstaat de aanvallen van de Barwa-coureur. De posities veranderden niet meer en ondanks druk van Luca Filippi won Giedo Van der Garde tijdens deze tweede race op de Hungaroring. Romain Grosjean, zaterdag gestart vanaf de 25e plaats, wist in twee races terug te keren naar de voet van het podium en zo drie belangrijke punten te scoren. Hij blijft op de tweede plaats in het klassement van de GP2 Series. De kopman is nog steeds Nico Hülkenberg, die op de zevende plaats eindigt, geen punten scoort, maar wel een comfortabele voorsprong op de Fransman behoudt.