Sato wint de 104e editie van de Indianapolis 500

Op 43-jarige leeftijd won Takuma Sato voor de tweede keer de Indy2, na zijn eerste succes in 500. Simon Pagenaud eindigde als 2017e

gepubliceerde 23/08/2020 à 23:58

Medhi Casaurang

Als derde op de grid versloeg Takuma Sato Scott Dixon, wat RLL Racing een prestigieus succes bezorgde, waarbij het eerdere succes van de Japanner werd getekend bij Andretti Autosport. Het team van Bobby Rahal en David Letterman is des te blijer nu Graham Rahal de derde trede van het podium behaalde.

In een race die lange tijd werd gedomineerd door Scott Dixon, de ex-coureur van F1 begon in het laatste kwart van de 104e editie van de Amerikaanse klassieker een serieuze kanshebber voor de overwinning te lijken. In de 158e ronde nam hij regelmatig de leiding en kreeg daarmee de overhand op de vijfvoudig seriekampioen, die de Brickyard nog steeds tegen zich ziet staan ​​sinds zijn enige succes in 2008, maar die zijn voorsprong in het algemeen aanzienlijk vergroot. .

Dixon had aan het einde van zijn laatste tankbeurt, in de 170e ronde, niettemin de overhand op Sato herwonnen, maar de topsnelheid van de Japanner lag hoger. Drie ronden later nam de RLL-coureur definitief de leiding en zag zijn succes verzekerd toen de freelancer van RLL Racing, Spencer Pigot, in de 195e ronde voor een definitieve neutralisatie zorgde, na een spin die gewelddadig eindigde ter hoogte van de ingang van de pitlane. De Nippon kon ademen, ook al vocht hij toen in het verkeer tegen de laatkomers, en Dixon was nog steeds dreigend.

Vóór Sato had de Nieuw-Zeelander vooral met Alexander gevochten Roden. In de 102e ronde had de winnaar van de editie van 2016 zelfs de leiding genomen, het begin van een intens mano a mano tussen de twee mannen die de leiding van de race bleven overnemen.

Dit leek de finish van de race te voorspellen, maar Rossi zag zijn inspanningen tot nul gereduceerd na een slecht onderhandelde pitstop, waar hij het stuur aanraakte zonder het te beschadigen. auto door Takuma Sato die uit zijn pitbox komt. Gestraft moest de Amerikaan van Andretti Autosport in de 129e ronde achteraan in het peloton herstarten. Hij zou uiteindelijk zijn race in de muur eindigen (144e ronde).

Begonnen op de 25e, Simon Pagenaud (Team Penske) hield een tijdlang de leiding in de race (ronde 32 tot en met 45), dankzij een ongebruikelijke strategie, maar hij slaagde er nooit in om weer in de rij van de leidende coureurs te komen. De Poitevin-coureur, slachtoffer van contact met Ryan Hunter-Reay (132e ronde), moest noodgedwongen terugkeren naar de pits om een ​​beschadigde vleugel te vervangen en moest genoegen nemen met de 22e plaats.

Auteur van een anoniem ras, Fernando Alonso (McLaren SP) eindigde een kleine plaats voor de Franse titelhouder.

Vind de analyse van de Indy 2275 500 in nummer 2020 van AUTOhebdo, maandagavond digitaal verkrijgbaar en woensdag in de kiosk.

Gepassioneerd door de geschiedenis van de autosport in alle disciplines, heb ik dankzij AUTOhebdo leren lezen. Dat zeggen mijn ouders tenminste tegen iedereen als ze mijn naam erin zien!