Martins zegevierend en nieuwe leider in het kampioenschap

Winnaar van de hoofdrace deze zondag, Victor Martins verlaat Bahrein als leider in het kampioenschap.

gepubliceerde 20/03/2022 à 10:40

Gonzalo Forbes

Victor Martins wint de hoofdrace in Bahrein. © Diederik van der Laan / Nederlands Fotobureau / DPPI

Vallen om beter op te staan. Zo kunnen we het weekend van Victor Martins (ART Grand Prix) in Bahrein samenvatten. Afgelopen zaterdag tijdens de sprintrace, na contact met zijn teamgenoot Grégoire Saucy, kwamen de Habs deze zondag weer overeind door de hoofdrace te winnen.

Een goede start gemaakt met het behouden van zijn 3e Toen de lichten uitgingen, profiteerde Victor Martins van de herstart van de race om 4 uure ronde (Safety Car opgeroepen naar de baan na de problemen met Caio Collet, Zane Maloney en Francesco Pizzi) om Roman Stanek (Trident) kwijt te raken en weer in contact te komen met poleman en leider Franco Colapinto (VAR). Toen begon de jacht op de eerste plaats.

Tegenover zijn voormalige Formule-tegenstander Renault In 2020 speelde Victor Martins de geduldkaart en wachtte ongeveer tien ronden achter de Argentijn, terwijl hij altijd onder de tweede plaats bleef. Na een tiental lussen te hebben gewacht, ging de Fransman aan het begin van de 15e in de aanvale passage die de leiding in de race overneemt aan het einde van de rechte start-/finishlijn.

Vol gezag zette de ART Grand Prix-coureur zijn tegenhanger neer en kon zijn eigen tempo bepalen. Geen last van de terugkeer van Arthur Leclerc (Prema), auteur van een comeback van de 13e naar de 2e plaats, ging Victor Martins regelrecht op weg naar zijn eerste overwinning van het seizoen, 24 uur nadat hij tijdens de sprintrace gedwongen was met pensioen te gaan. Als kers op de taart het lid van deAlpine Academy nam de controle over het kampioenschap over met 25 punten.

ART Grand Prix van kracht

Ongelukkig als derde aan de lijn, viel Franco Colapinto uiteindelijk naar de vijfde positie bij de finish. De Argentijn werd betrapt door de patrouille en kreeg een tijdstraf van 3 seconden wegens het niet naleven van de baanlimieten. Een sanctie die zaken deed voor ART Grand Prix. Het Bourgondische team maakte van de gelegenheid gebruik om de twee andere coureurs in de Top 5 te plaatsen, met Grégoire Saucy op de laatste trede van het podium en Juan Manuel Correa op de 5e plaats.

Let ook op de goede prestatie van de Prema-coureurs deze zondag, nadat ze vrijdag hun kwalificaties hadden gemist. Naast Arthur Leclerc en zijn elf behaalde plaatsen haalden Oliver Bearman en Jak Crawford de achterstand in tijdens de hoofdrace. De twee mannen stonden respectievelijk 11e en 11e op de grid en eindigden als 21e en 6e bij de finish, waarmee ze enkele punten scoorden en de schade beperkt bleven. David Vidales (Campos), William Alatalo (Jenzer) en Kaylen Frederick (Hitech GP) completeerden de Top 7.

Winnaar van de sprintrace op zaterdag, Isack Hadjar (Hitech GP) eindigde als 25e. In de strijd om de 5e plaats werd de inwoner van Ile-de-France geraakt door Alexander Smolyar (MP Motorsport) en liep hij een lekke band rechtsachter op. Zo zag hij zijn hoop op een podium in een bocht tot niets worden gereduceerd.