Eerste overwinning voor Colombo, pech voor Vesti

Zonder punt tot dan toe behaalde Lorenzo Colombo zijn eerste overwinning in de Formule 3 door race 1 in Boedapest te winnen.

gepubliceerde 31/07/2021 à 11:26

Jeremy Satis

Dit is een van de bijzonderheden van dit nieuwe formaat. Een coureur die tot dan toe geen enkel punt heeft behaald, kan zijn teller ontgrendelen... door een race te winnen. Als elfde in de kwalificatie behaalde de Italiaan Lorenzo Colombo (Campos) zijn eerste succes in F3 voor Ayumu Iwasa (Hitech) en Olli Caldwell (Prema) dankzij de omgekeerde grid.

De Italiaanse coureur startte op de eerste rij achter polesitter Jonny Edgar (Hitech) en wist de Brit kort nadat de lichten uitgingen in de tweede bocht in te halen, maar een agressieve defensieve zet van de regerend Duits F4-kampioen verhinderde hem de leiding. Het was uiteindelijk slechts uitstel toen Edgar in de 8e ronde zijn auto zag vertragen vanwege een technisch probleem.

Ten zesde: Hauger opnieuw imperiaal

Daarachter vertrok het treintje op het tourniquet van Boedapest. Vergeleken met Le Castellet of Spielberg is de Hungaroring geen groot spektakel in deze categorie, met slechts één DRS-zone en geen grote remmanoeuvres. De enige twee goede inhaalacties zijn op naam van Dennis Hauger (Prema) op David Schumacher (Trident) en vervolgens Alexander Smolyar door het remmen in de eerste bocht in ronden 14 en 20 uit te stellen. De leider in het kampioenschap nam opnieuw de leiding door vijf posities in te nemen.

Frédérik Vesti (ART Grand Prix), tweede in het kampioenschap voor de race, moest opnieuw stoppen vanwege een versnellingsbakprobleem. De Deen, die dit jaar pech had, had op de tweede startrij in C2 moeten starten… maar verliest in plaats daarvan een grote kans om punten te scoren. Olli Caldwell (Prema) pakte zelfs de tweede plaats in het kampioenschap.

Aan Franse zijde behaalde Clément Novalak (Trident) een eervolle 5e plaats, waardoor hij ook in Race 10 opnieuw in de top 2 kan starten. Victor Martins (MP Motorsport) van zijn kant is degene die de meeste winst heeft behaald plaatsen op het goede spoor. Vanaf de 24e plaats eindigden de Habs als 15e, maar ze hadden niet de omgekeerde grid voor race 2. Poleman in Race 3, Arthur Leclerc (Prema) faalde op de 13e positie en miste ook de pole in de omgekeerde grid voor slechts één kleine plaats. Het is Enzo Fittipaldi (Charouz) die aanstaande zaterdag (17 uur) vooraan zal starten.

* Lorenzo Colombo verloor uiteindelijk zijn overwinning vanwege een straf van vijf seconden die na de race werd opgelegd. De overwinning gaat naar Ayumu Iwasa.