Race 1: Colombo wint in de regen, Martins en Collet zorgen voor een show

Met vijftig minuten vertraging vanwege ingewikkelde weersomstandigheden werd race 1 van de Formule 3-meeting gewonnen door Lorenzo Colombo.

gepubliceerde 28/08/2021 à 11:44

Jeremy Satis

We dachten dat de race nooit zou plaatsvinden. Aanvankelijk gepland voor 10 uur, werd deze eerste wedstrijd van het weekend aanvankelijk met vijfentwintig minuten uitgesteld vanwege de onmogelijkheid voor de reddingshelikopter om op te stijgen. Na drie trainingsrondes kregen de negenentwintig op de baan aanwezige coureurs een rode vlag te zien en moesten ze terugkeren naar de pitlane. Uiteindelijk werd om 05 uur, na twee ronden onder een safety car, de echte start gegeven.

Lorenzo Colombo (Campos), de enige coureur die de baan vrij voor zich had, zonder de minste spatwater, beheerste zijn onderwerp perfect en won alleen zonder zijn positie te hoeven verdedigen. Hij versloeg de twee Hitech-eenzitters van Jak Crawford en Roman Stanek. Victor Martins (MP Motorsport) van zijn kant is degene die de meeste posities in de top 12 behaalde. Vanaf de elfde plaats dankzij zijn tweede plaats in de kwalificatie haalde de Fransman Alexander Smolyar (ART Grand Prix) snel in en Logan sergeant (Charouz), voordat hij uitrolde en opportunistisch was toen de piloten voor hem vochten.

Geen top 12 voor Hauger

De Habs eindigden als 5e en sloten een reeks van vijf races af zonder één enkel punt. Zijn teamgenoot Caio Collet, die vlak voor hem finishte, werd gedegradeerd naar de 9e positie nadat hij een tijdstraf van vijf seconden had gekregen. De Braziliaan werd op de top van de steile heuvel bestraft omdat hij de grenzen van het circuit overschreed en hiervan profiteerde, waarbij hij drie auto's inhaalde. Een niet-regelgevende overschrijding, maar die de gave had buitengewoon spectaculair te zijn.

De andere Fransman Clément Novalak (Trident) beperkt de schade met een 7e positie. Op zijn beurt slaagde Dennis Hauger (Prema), de leider in het kampioenschap, er niet in om de top 12 veilig te stellen, wat synoniem staat met een omgekeerde grid. Vanaf de veertiende plaats won de Noor geen plaats, net als zijn teamgenoot Arthur Leclerc (Prema), dertiende. Het is de polesitter van de dag ervoor, Jack Doohan (Trident), die zaterdagavond (14 uur) vanaf de koppositie zal starten voor race 13.