Oscar Piastri gekroond tot Formule 2-kampioen

De Australische coureur won de Formule 2-kampioenschapstitel na de eerste sprintrace van het weekend in Abu Dhabi. De overwinning gaat naar Jehan Daruvala (Carlin).

gepubliceerde 11/12/2021 à 10:09

Jeremy Satis

Oscar Piastri is officieel gekroond tot F2-kampioen. © Foto Antonin Vincent / DPPI

Oscar Piastri kende zijn missie. Om deze zaterdagmiddag lokale tijd gekroond te worden, en zo zijn Australische fans hem op televisie te laten zien, moest de Prema-coureur in de top 5 eindigen om niet afhankelijk te zijn van het resultaat van Robert Shwartzman (Prema). Hij deed het met veel lef en ging voor een podiumplaats, ondanks dat hij vanaf de 10e plaats startte.

Zodra de lichten uitgingen, toonde Oscar Piastri zich in zijn voordeel. Zijn impuls, waardig die van Mick Schumacher vorig jaar kon hij de 6e plaats behalen, nadat hij perfect door bocht 1 was geglipt. Een vlucht waarmee hij zich aan de staart van zijn teamgenoot Shwartzman kon houden, de enige die hem nog steeds de titel kon ontnemen, althans wiskundig gezien.

Intelligent volgde de Australiër het pad dat zijn teamgenoot had gevolgd. De twee mannen, die samen de race doorbrachten, haalden Dan Ticktum (Carlin) en Liam Lawson (Hitech) in het eerste deel van de race in, voordat ze het duo Daruvala-Drugovich achtervolgden. Piastri, altijd indrukwekkend in zijn kalmte, had tevreden kunnen zijn met de 4e plaats achter Shwartzman, maar hij besloot in bocht 6 met nog vijf ronden te gaan op zijn teamgenoot te duiken, om nog meer smaak toe te voegen aan een titel die die niet had.

In een zeer verstandige race, waarin inhalen zeer zeldzaam was, met uitzondering van de Prema-coureurs, was het Jehan Daruvala (Carlin) die won, voor Felipe Drugovich (UNI-Virtuosi). Nadat hij zich gedurende het eerste deel van de race tegen de Braziliaan had verzet, ontsnapte de Indiër uiteindelijk en pakte zijn tweede overwinning van het jaar. Van zijn kant de Fransen Theo Pourchaire (ART Grand Prix) eindigde als 7e en start op de tweede startrij voor Race 2. Clément Novalak (MP Motorsport) behaalde de 17e plaats. Als tiende start Marcus Armstrong (DAMS) op pole voor race 2 (15 uur).