Tomoki Nojiri behoudt zijn titel, Ukyo Sasahara wint Race 1 op Suzuka

Tomoki Nojiri werd voor de tweede keer op rij gekroond tot Super Formula-kampioen dankzij zijn tweede plaats in Race 2 op Suzuka, gewonnen door zijn Team Mugen-teamgenoot, Ukyo Sasahara.

gepubliceerde 29/10/2022 à 09:13

Dorian Grangier

Tomoki Nojiri behaalt zijn tweede titel op rij dit seizoen! © Twitter-team Mugen

En twee voor Tomoki Nojiri! De Japanner, al gekroond in 2021, won zijn 2e opeenvolgende Super Formula-titel na Race 1 op Suzuka. De coureur van Team Mugen kreeg drie punten voor de pole position en moest in de top 3 eindigen om al vóór de laatste race van het seizoen, zondag op hetzelfde Suzuka-circuit, gekroond te worden.

Maar de 33-jarige coureur sloot het kampioenschap in stijl af door als tweede te eindigen, terwijl zijn belangrijkste rivalen Sacha Fenestraz en Ryo Hirakawa het niet beter konden doen dan respectievelijk een 2e en 16e. Ukyo Sasahara, Nojiri's teamgenoot bij Team Mugen, won het eerste evenement van het weekend. De dubbel zorgde er ook voor dat Mugen de teamtitel won voorafgaand aan de finale van zondag.

Nojiri zorgt voor een double voor Mugen

Vastbesloten om niets aan zijn tegenstanders over te laten, behield Tomoki Nojiri de leiding van de race bij de start, vanaf pole position, voor Toshiki Oyu en Sasahara. Ritomo Miyata, tweede op de grid, zakte na een slechte start naar de vierde plaats. Ukyo Sasahara versloeg Toshiki Oyu's Nakajima Racing snel voor de tweede plaats aan het begin van de vierde ronde, voordat hij druk uitoefende op zijn teamgenoot.

Toen het pitvenster in ronde 10 openging, was Sasahara als eerste binnen voor een nieuwe set banden, en Nojiri reageerde de volgende ronde. Nojiri nam aanvankelijk de leiding, maar met koudere banden werd hij in de eerste sector logischerwijs gegrepen door Sasahara en hinderde hij zijn teamgenoot niet toen deze een aanval op de haarspeldbocht lanceerde.

Eenmaal aan de leiding werd Sasahara nooit meer bedreigd en bouwde hij een voorsprong van 12 seconden op op weg naar zijn tweede overwinning van het seizoen en zijn carrière. Achter hem gaf Tomoki Nojiri, die zich geen zorgen maakte over zijn tegenstanders achterin, er de voorkeur aan om de overwinning en de titel veilig te stellen door als tweede te eindigen. Ren Sato pakte de laatste podiumplaats, zijn eerste in de Super Formula.

Fenestraz hulpeloos

Sacha Fenestraz werd tweede in het kampioenschap toen hij in Suzuka aankwam en had een zeer moeilijke race. De Fransman kwam bij de start niet vooruit en kende een ingewikkelde race die hem een ​​trieste 16e plaats opleverde. Daarom gaan Hirakawa en Fenestraz zondag de finale in met een gelijk aantal punten (81 punten) in de strijd om de tweede plaats in het rijdersklassement.