Sheldon van der Linde kroonde zich tot DTM-kampioen, laatste voor Marco Wittmann

Dankzij zijn derde plaats in Race 3 op Hockenheim won Sheldon van der Linde het DTM-kampioenschap van 2. Het was Marco Wittmann die won in het laatste evenement van het seizoen.

gepubliceerde 09/10/2022 à 14:32

Dorian Grangier

Sheldon van der Linde is de nieuwe DTM-kampioen geworden! © Gruppe C Fotografie

Sheldon van der Linde, kampioen van DTM 2022! De Zuid-Afrikaan werd gekroond aan het einde van een seizoen vol spanning en wendingen, waarbij verschillende coureurs vóór de laatste ronde nog strijden om de titel. Op 23-jarige leeftijd werd hij de op één na jongste coureur die de kroon won in het Duitse toerkampioenschap. Van der Linde weerstond de druk die zijn tegenstanders, René Rast en Lucas Auer, op hem uitoefenden om zijn BMW in Race 2 op de 3e plaats te plaatsen. Een resultaat ruim voldoende om de titel te pakken. Marco Wittmann won de laatste race van het seizoen op Hockenheim, voor René Rast. Lucas Auer eindigde als 2e.

Rast verliest de voorsprong bij de start

De dag na de chaotische eerste race, met verschillende gewelddadige ongelukken, verscheen er een kleiner deelnemersveld op de grid. Omdat er 8 auto's ontbraken, gingen slechts 19 auto's aan de start van de laatste race van het seizoen.

De chauffeurs, veel rustiger dan gisteren, vertrokken zonder problemen. Vanaf de eerste meters kreeg Marco Wittmann de voorsprong van polesitter René Rast dankzij de topsnelheid van de BMW. Een matige maar solide start voor Sheldon van der Linde iets verderop, die een positie wist te veroveren om op de 2e plaats aan de 4e ronde te beginnen. Lucas Auer, zijn belangrijkste rivaal in het kampioenschap, eindigde de eerste lus op de 8e plaats nadat hij als 11e was gestart. De enige waarschuwing in het peloton: een lekke band voor Engelhart, die bij de haarspeldbocht naast ging.

Naarmate de ronden verstreken, kwam Lucas Auer, gehandicapt door 25 kilo ballast na zijn overwinning in Race 1 op zaterdag, al snel in de problemen. Ingehaald door Müller en onder druk gezet door de coureurs achter hem, had de Oostenrijker niet het tempo om zijn kansen op het kampioenschap te verdedigen. Door in dezelfde ronde te stoppen als Sheldon van der Linde, zodra de pitlane openging, zou Auer geen enkele hoop hebben gehad om in deze laatste race van het seizoen om de titel te strijden.

Van der Linde, perfect management

Vooraan slaagde René Rast er bijna in onderkruipen tegen Marco Wittmann. De Duitser, die aan zijn laatste race met Audi in de DTM deelnam, pakte na zijn stop de voorlopige leiding... voordat hij een fout maakte door aan het begin van het rechte stuk te wijd te gaan en in het gras te bijten. Dankzij de topsnelheid van zijn BMW passeerde Wittmann Rast aan het einde van het rechte stuk weer.

Sheldon van der Linde, gepromoveerd naar de 3e plaats na de pensionering van Schmid, hoefde alleen maar de laatste 20 minuten te racen om zijn eerste DTM-kroon te claimen. De Zuid-Afrikaan kwam als leider aan in deze laatste race van het seizoen, met slechts 2 punten voorsprong op Lucas Auer, en reed zijn race en zijn BMW perfect, ver voor de Oostenrijker, die als tweede eindigde in het rijdersklassement. René Rast, 2e in Race 2, eindigde als 2e in het kampioenschap. Audi wordt tot fabrikantkampioen gekroond en Schubert Motorsport heeft de titel in het teamklassement heroverd.

Sheldon van der Linde maakte een einde aan een zes jaar durende overwinningloze reeks voor BMW in het Duitse kampioenschap, waarbij het merk uit München in 2016 voor het laatst een kampioenschap won met Wittmann.