De 919 Hybrid nr. 1 biedt Porsche de constructeurstitel

De Porsche nr. 1 van Hartley-Bernhard-Webber wint voor de twee Toyota's op de 6h van Shanghai. Het Duitse merk stelt de fabrikantentitel veilig.

gepubliceerde 06/11/2016 à 10:17

La Porsche n°1 de Hartley-Bernhard-Webber signe sa 4e victoire en cinq courses en remportant pour la seconde année consécutive les 6 Heures de Shanghai. Partie en pole, la 919 Hybrid des champions du monde 2015 a dominé l’épreuve et a rallié l’arrivée avec près d’une minute d’avance. Le constructeur de Stuttgart décroche le titre Constructeurs avec son 6e succès de la saison.

Toyota a repoussé l’échéance du titre Pilotes en complétant le podium avec la TS050 Hybrid n°6 de Sarrazin-Kobayashi-Conway. De race van de directe tegenstanders van de kampioenschapsleiders werd bemoeilijkt door een langzame lekke band, maar de zusterauto nr. 5 van Davidson-Boom-Nakajima respecteerde de teaminstructies door de 2e plaats aan de kanshebbers over te laten. Het leidende team van de Japanse fabrikant verkleinde de achterstand op de koplopers naar 17 punten.

De nr. 2 Porsche van kampioenschapsleiders Dumas-Lieb-Jani miste opnieuw het podium door op de vierde plaats te eindigen, vóór de twee Audi's. De R18's waren transparant op het Chinese circuit, de nr. 8 van Duval-Jarvis-Di Grassi voltooide de top vijf drie ronden achter de winnaars, terwijl de nr. 7 van Tréluyer-Fässler-Tréluyer opschoof naar de 6e plaats en een tiental ronden in de pits verloor na contact met de andere Audi die de pneumatische cilinder had beschadigd.

ByKolles Racing behaalde de 7e plaats met de CLM01/P1 van Trummer-Webb-Kaffer en won in de privé LMP1-klasse, terwijl Rebellion Racing uitlaatproblemen kreeg op de R-One van Tuscher-Imperatori-Kraihamer op slechts 24e.

Alpine won de LMP2-titel door genoegen te nemen met de 4e positie in de nr. 460 A36 Lapierre-Menezes-Richelmi achter de Ligier JS P2 van RGR Sport van Morand van Gonzalez-Albuquerque-Senna. G-Drive Racing behaalde opnieuw een succes met de Oreca 05 van Stevens-Rusinov-Brundle, die won voor de Ligier JS P2 ESM van Blomqvist-Giovinazzi-Gelael.

De Ford GT's domineerden opnieuw de GTE Pro. De overwinning ging naar de nr. 67 van Tincknell-Priaulx, die de zusterauto van Pla-Mücke bijna een minuut voorging. Daar Ferrari 488 nr. 51 van AF Corse uit Bruni-Calado completeerde het categoriepodium zonder de Amerikanen te bedreigen.

deAston Martin Vantage nr. 98 van Dalla Lana-Lauda-Lamy won opnieuw in GTE Am. De KCMG Porsche 911 RSR, bestuurd door Christian Ried, Wolf Henzler en Joël Camathias, werd bestraft aan het einde van de 6 Hours of Shanghai. De stewards legden de #78 een tijdstraf van tien seconden op vanwege contact met de #458 AF Corse Ferrari 83 van Rui Aguas, die in gevecht was met de Porsche.

De Portugees behaalde uiteindelijk de tweede plaats in de categorie, met teamgenoten Emmanuel Collard en François Perrodo bovenaan het rijdersklassement in de categorie, terwijl de 911 RSR van KCMG naar de derde plaats werd gedegradeerd.

De seizoensfinale van 2016 van WEC wordt op zaterdag 19 november in Bahrein betwist.

Ontdek de analyse van de 6 Uren van Shanghai, uitgevoerd door onze speciale correspondenten in nummer 2088 van AUTOwekelijks, vanaf maandagavond beschikbaar in digitale versie op alle platformen, en vanaf woensdag in de kiosken.