6 Hours of Bahrein – Nog een Toyota-dubbel, overwinning voor de nr.7

In Sakhir (Bahrein) tekende Toyota een nieuwe dubbel, iets meer dan twee maanden na die van de 24 uur van Le Mans. De nummer 7 won en vergrootte zijn voorsprong in het kampioenschap. Het Japanse team verzekerde zich van de titel in het Hypercar Manufacturers 'Championship.

gepubliceerde 30/10/2021 à 16:01

Valentin GLO

1 Bekijk de reacties)

De Toyota's maakten zich geen zorgen tijdens de 6 Uren van Bahrein (© Germain Hazard / DPPI)

Voor de vijfde keer in evenveel races dit seizoen, a Toyota kwam zegevierend over de finish tijdens de 6 Hours of Bahrein. Op het Sakhir-circuit wordt auto nummer 7 bestuurd door het trio Mike Conway, Kamui Kobayashi, Jose Maria López behaalde zijn derde succes op rij, na de 6 Uren van Monza en de 24 Uren van Le Mans. Iets meer dan twee maanden na hun kroning in Le Mans wisten de drie coureurs van de GR010 Hybrid hun race perfect te beheren om te winnen met een andere strategie dan de nummer 8. Brendon Hartley had de dag ervoor toch gedaan wat nodig was door poleposition te pakken. Dankzij de pitstopwedstrijd konden de kampioenschapsleiders echter winnen door één keer minder naar de pits te gaan. In het algemeen klassement vergroten Conway, Kobayashi en López daardoor hun voorsprong op Hartley, Kazuki Nakajima et Sébastien Buemi. Alpine (Zwart, Lapierre, Vaxivière) eindigde dit eerste evenement van de Bahreinse double header op de derde stap, één ronde achterstand. Een resultaat dat Toyota de eerste constructeurstitel in de categorie Hypercar oplevert.

Slechts 10e op de grid (7e in de kwalificatie in LM P2) wist Team WRT terug te komen om de leiding te nemen en als winnaar over de finish te komen. Een overwinning die het trio Robin Frijns, Ferdinand Habsburg, Charles Milesi de eerste plaats in hun categorie in het kampioenschap oplevert. Met slechts één punt achterstand op JOTA voor dit weekend kon het Belgische team profiteren van de ingewikkelde start van de twee Britse prototypes, ondanks dat ze op pole position en derde stonden, om verder te komen. Nu wisten ex-leiders Sean Gelael, Stoffel Vandoorne en Tom Blomqvist de schade toch te beperken door zaterdag de tweede plaats te pakken in LM P2. De start van het laatste kwartier van de race beloonde ons met een hoogvliegend duel tussen de Portugees Filipe Albuquerque (United Autosports) en Antonio Felix da Costa (JOTA) om de laatste plaats op het podium, die uiteindelijk terugkeerde naar de tweede plaats duetist. Racing Team Nederland (van Eerd, van der Garde, van Uitert), ooit leider van het LM P2-peloton na een uitstekende start van Giedo van der Garde, won in Pro-Am.

Porsche et Aston Martin alleen op de wereld

Er was nauwelijks spanning in GT. In LMGTE Pro reden de twee Porsche 911 RSR – 19’s de hele race samen, waarbij de #92 van Kévin Estre en Neel Jani won, vóór de #91 van Gianmaria Bruni en Richard Lietz. Een mooie boekhoudkundige operatie voor het Frans-Zwitserse duo, want Alessandro Pier Guidi en James Calado (AF Corse nr. 51), bestraft door de BoP, zaten nooit op het tempo van de Duitse auto's.

Wat LMGTE Am betreft, was er in de eerste minuten een felle strijd tussen Rino Mastronadi (Iron Lynx nr. 60 met Andrea Piccini en Matteo Cressoni) en Francesco Castellacci (AF Corse nr. 54 met Thomas Flohr en Giancarlo Fisichella) om de eerste plaats. De eerste moest na contact de pits in en kwam als een na laatste naar buiten. Tomonchu Fujii liet vervolgens de Aston Martin nummer 777 van D'Station Racing de leiding nemen in de categorie, waardoor Castellacci werd uitgewist. De Britse auto verloor desondanks onderdelen en zakte eveneens naar de diepten van het klassement. De eerste plaats ging na het tweede uur racen uiteindelijk naar een andere Aston Martin Vantage AMR, de nummer 33 van TF Sport (Ben Keating, Dylain Pereira, Felipe Braga). Het trio behield deze plek tot aan de geblokte vlag met een voldoende hoog tempo om zich geen zorgen te maken. De Porsche 911 RSR – 19 nº77 van Dempsey – Proton Competition (Ried, Evans, Campbell) behaalde de tweede plaats voor een andere Porsche, die van Team Project 1 (Perfetti, Cairoli, Pera).

Volgende en laatste bijeenkomst van het seizoen WEC, zaterdag 6 november, nog steeds in de Bahreinse woestijn, maar om 8 uur.

Vind HIER de ranglijst van de 6 Hours of Bahrein

Journalist. Endurance-reporter (WEC, IMSA, ELMS, ALMS) en soms F1 of IndyCar.

1 Opmerking(en)

DANIE MEIJERS

30-10-2021 om 04:41 uur

'Dat' een race? Help, de ACO heeft dringend iets gedaan, ik begrijp dat we de gunst moeten teruggeven aan Toyota, maar het beeld is betreurenswaardig, ware het niet dat er vorige week de aankondiging was geweest van 'een optimalisatie van de BOP'. Het enige wat we moeten doen is duimen dat Peugeot er volgend jaar zal zijn en niet pas vanaf 2023.