Meyer Shank Racing op pole position voor de 24 uur van Daytona

Meyer Shank Racing domineerde de hele vrije training en pakte logischerwijs de eerste pole position van het GTP-tijdperk in Daytona.

gepubliceerde 22/01/2023 à 21:25

Valentin GLO

Het nieuwe tijdperk vanUithoudingsvermogen begon. Aanstaande zondag 22 januari 2023 vond de kwalificatie voor de 24 uur van Daytona, de Roar, plaats, een week voor de dubbele klok van Florida. De mogelijkheid om de nieuwe GTP's voor het eerst in actie te zien tijdens een wedstrijd.

La première sensation de l’année fut la sortie de piste de Nick Tandy au volant de la Porsche Penske Motorsports n°6. Le Britannique a heurté le mur après avoir perdu le contrôle à la chicane, abîmant le capot et l’avant-gauche de son prototype, laissant des débris en piste. Le drapeau rouge était sorti. Ricky Taylor occupait alors la première place avec l’Acura ARX-06 n°10 de Wayne Taylor Racing with Andretti Autosport en 1:34.198, devant Felipe Nasr (Porsche n°7).

De sessie werd minder dan 2 uur hervat, terwijl Sébastien Bourdais (Cadillac Racing nr. 01) had nog geen vliegende ronde neergezet. Op nieuwe banden kwam Tom Blomqvist op de allerlaatste momenten tevoorschijn en pakte de pole position in 1:34.031. Felipe Nasr werd tussen de twee Acura ARX-06's ingezet, terwijl Sébastien Bourdais de eerste Cadillac op de vierde plaats plaatste in 1:34.262. De twee BMW M Hybrid V8’s bleven achter, maar de drie fabrikanten zijn binnen een seconde. Veelbelovend qua prestaties voor de racerij, maar de belangrijkste vraag blijft nu 24-uurs betrouwbaarheid.

Ter vergelijking: de pole position van de Fransman Tristan Vautier tijdens de Roar-kwalificatie in 2022 werd behaald in 1:34.034 in de JDC-Miller MotorSports Cadillac DPi.

LM P2: Keating voorsprong op de twee TDS Racing

De LM P2-sessie werd vijf minuten voor het einde van de klok gemarkeerd door een rode vlag na het verlaten van het circuit van John Farano (Tower Motorsport nr. 8) en Fred Poordad (Proton Competition nr. 55), terwijl Ben Keating als eerste eindigde plaats met een ronde van 1:40.541 in de nr. 1 Franse Mathiasen Motorsports PR52 Nicholas Lapierre en Paul-Loup Chatin die vanaf de eerste plaats in hun categorie zal starten.

Een andere driekleur zal zijn ploeg vanaf de eerste startrij zien starten met François Heriau en de TDS Racing n°35 die hij deelt met Giedo van der Garde, Joshua Pierson en Job van Uitert. De tweede Oreca van TDS Racing, de nr. 11, zal starten vanaf de derde plaats voor de AF Corse nr. 88 van François Perrodo, Matthieu Vaxiviere en Julien Canal.

Ligier vijfvoudig in LM P3

In LM P3, terwijl de fouten zich aan het einde van de sessie vermenigvuldigden, domineerden de Ligier JS P320's duidelijk de Duqueine D08's met een vijfvoud. De Chileen Nico Pino was de snelste in 1:43.197 voor Sean Creech Motorsport, met een voorsprong van 36 seconden voor Dakota Dickerson in de #0.110 Andretti Autosport. Cameron Shields pakte de derde plaats, 0.154 seconden achterstand, voor Performance Tech Motorsports.

Mercedes-dominantie in Grand Touring

Aan de kant van het Grand Tourisme ligt de Mercedes-AMG GT3 maakte indruk met een hattrick in GTD en een pole position in GTD Pro. Philip Ellis was de snelste en zette zijn beste ronde neer in 1:46.093.

De Duitser versloeg zijn landgenoot Fabian Schiller met 0.219 seconden op de Sun Energy 1 van het sterrenmerk. Mikael Grenier pakte de derde trede van het podium met de nummer 32 van Team Korthoff Motorsports.

Maro Engel voltooide de dominantie van Mercedes tijdens deze kwalificatiesessie door het GTD Pro-veld te domineren met een ronde van 1:46.784 in de nr. 79 WeatherRech Racing-auto. Nauwelijks, want Ross Gunn behaalde de tweede plaats op slechts 0.041 seconden achter deAston Martin Vantage nr. 23 van Heart of Racing Team.

De #3 Lamborghini Huracán GT63 Evo Romain Grosjean zal op de 6e plaats in zijn categorie starten na een ronde in 1:48.233 van Andrea Caldarelli. Aan de kant van de Iron Dames en Dorian Pin, wacht hen een 15e plaats in GTD op de grid na Rahel Frey's 1:48.991 tijdens deze kwalificatiesessie.