4H of Portimão – United Autosports wint, DKR Engineering en Iron Lynx-titel

Het ELMS-seizoen 2021 heeft op zondag 24 oktober zijn oordeel uitgesproken na een finale in Portimão, gewonnen door United Autosports. Het Engelse team eindigde op de tweede plaats overall. DKR Engineering en Iron Lynx zijn getiteld in LM P3 en LMGTE.

gepubliceerde 24/10/2021 à 18:01

Valentin GLO

Tom Gamble leidde United Autosports naar de overwinning in Portimaõ en de tweede plaats in het algemeen klassement (© Paulo Maria / DPPI)

Het eerste raceuur in Portimão werd een half uur na de start gekenmerkt door een spectaculair ongeval met een LM P2 en een LM P3. Toen Memo Rojas het rechte stuk van start en finish binnenkwam, zag de Mexicaan het linkerachterwiel van zijn Oreca 07 – Gibson nummer 30 (Duqueine Team) wegrijden naar de buitenkant van de baan. Het prototype snelde over de weg richting de pitmuur en veroorzaakte chaos onder de achtervolgers. Andreas Laskaratos, aan het stuur van de Ligier JS P320 – Nissan nummer 18 van 1 AIM Villorba Corse, raakte met geweld de ingang van de pitstraat terwijl hij probeerde de auto van het Luxemburgse team te ontwijken. Beide coureurs kwamen er ongedeerd vanaf en na ongeveer tien minuten onder Safety Car werd de rode vlag gehesen.

In het klassement bezet COOL Racing nog steeds de eerste positie na de pole van Charles Milesi de dag ervoor, voor Algarve Pro Racing (Bradley, Habsburg, Floersch) en Team WRT (Délétraz, Kubica, Ye). De laatste race van het seizoen 2021ELMS hervat onder Safety Car met nog 2u55 te gaan. Dit tweede raceuur markeerde het begin van pitstops en coureurswisselingen. Net als in de vorige ronde op Spa verloor het Zwitserse team op dat moment de leiding, waardoor de twee United Autosports aan de leiding bleven, voor G-Drive en Panis Racing. Nummer 22 (Hanson, Aberdein, Gamble) bezette daarmee de eerste positie vóór nummer 32 (van Uitert, Jamin, Maldonado). Op een uur van de finish in Portimão bleef de spanning compleet voor de uiteindelijke tweede plaats in het kampioenschap. De Aurus 01 – Gibson van G-Drive Racing werd dus aan de kop van de race geïnstalleerd met Franco Colapinto aan het stuur. De Oreca 07 – Gibson nummer 22 van United Autosports stond op de tweede plaats terwijl die van Panis Racing (Canal, Stevens, Allen) op de vijfde plaats stond.

Het Russische team maakte echter in het laatste uur van de race een vijfde stop. Dit keerde terug Nyck de Vries op de vijfde plaats, waardoor United Autosports de controle over de race overnam, die Tom Gamble behield tot aan de geblokte vlag. WRT en Algarve Pro Racing completeerden het podium. De mannen van Richard Dean verlaten Portimão met het tweede uitnodigingskaartje voor de 24 Uren van Le Mans 2022 in hun koffer.

DKR Engineering getiteld in LM P3, Iron Lynx in LMGTE

DKR Engineering (Hörr, de Barbuat) werd voor het eerst sinds het eerste evenement van het jaar van pole position beroofd en steeg onder leiding van de Franse coureur vanaf de eerste momenten van de race naar de eerste plaats in LM P3, vóór United Autosports nummer 2 (Boyd, Wheldon, Cauhaupe) en Inter Europol Competitie nummer 13 (Hippe, de Wilde, Eteki). Als er tijdens het tweede uur van de race een intens gevecht plaatsvond tegen de Ligier JS P320 – Nissan van het Engelse team, bezweek dit tijdens het derde uur, waardoor het Frans-Duitse duo richting de overwinning en de titel in deze LM P3-categorie kon racen . Lange tijd derde in de race, de nummer 13 van Inter Europol Competitie (Hippe, de Wilde, Eteki) eindigde uiteindelijk op de tweede plaats.

Terwijl de overwinning leek te zijn behaald door DKR Engineering, werd het Luxemburgse team met zijn Duqueine D08 #4 uiteindelijk gedegradeerd naar de 4e positie, na een straf van één minuut en vijf seconden te hebben gekregen wegens defecte linkerachterverlichting. Ondanks deze positiewijziging behoudt DKR Engineering zijn ticket voor de 24 uur van Le Mans 2022 en ook zijn LMP3-titel dit seizoen. Achter het zegevierende team (Inter Europol Compétition #13) waren het de #2 United Autosports-auto en de #9 Graff die het podium in Portimão completeerden.

Vanaf de eerste positie in LM GTE, deAston Martin Vantage AMR nummer 95 van TF Sport (Hartshorne, Gunn, Hancock) zakte al snel naar de laatste plaats. Het spektakel vond vooral plaats tijdens het tweede uur van de race met het duel tussen Sarah Bovy (Iron Lynx nummer 83) en François Perrodo (AF Corse nummer 88), waarbij de twee coureurs plaatsen opgaven en elkaar zelfs volgden de pitlane in. Na een uur van hevige strijd was het de Belg die de Fransman versloeg en de tweede plaats bezette. Eindelijk derde op het schaakbord, wonnen de Iron Dames (Frey, Bovy, Gatting) hier een tweede podium op rij na Spa-Francorchamps. Aan de kop van de race maakten de kampioenschapsleiders (Cressoni, Mastronadri, Molina) zich nooit echt zorgen en wonnen de kampioenstitel met hun Ferrari 488 GTE EVO in Iron Lynx-kleuren.