4H of Portimão – Kwalificatie: Jack Aitken en Racing Team Turkey op pole

Jack Aitken pakte de pole voor de 4H van Portimão in de laatste momenten van de kwalificatie. Sarah Bovy werd de eerste polevrouw in de geschiedenis van de ELMS.

gepubliceerde 15/10/2022 à 18:31

Valentin GLO

Jack Aitken zette Racing Team Turkey op pole (Foto Joao Filipe / DPPI)

Prema heeft een klein puntje nodig tijdens de 4H van Portimão om de Europese titel van 2022 veilig te stellen Le Mans Serie. Het tekenen van pole position deze zaterdag stond voor het Italiaanse team dan ook synoniem met kroning. Onder leiding van Louis Delétraz, de Oreca 07 – Gibson n°9 in transkleurenalpinewas slechts 0.072 seconden verwijderd van het neerzetten van de beste tijd in de kwalificatiesessie. De Zwitser werd in de laatste ronden dus verslagen door Jack Aitken. De Brit van Racing Team Turkije pakte poleposition in 1:32.375. James Allen voltooide het podium voor Algarve Pro Racing op 0.176 seconden. Het enige andere team dat zondag titel zou kunnen behalen, Panis Racing, zal vanaf de vierde positie starten. De titel van 2022 staat dus nog niet vast…

Malthe Jakobsen is keizerlijk in de oefening van de ingegooide ronde ELMS dit seizoen. De jonge Deen van COOL Racing tekende daarmee zijn zesde pole position in evenveel kwalificaties met een ronde in 1:37.100. Hij versloeg de lokale Guilherme Oliveira (Inter Europol Competitie nr. 13) met 0.175 seconden en de Nederlander Kay van Berlo (United Autosports nr. 3) met 0.470 seconden.

In LM GTE ging de pole position naar Sarah Bovy voor de IJzeren Dames met een beste ronde van 1:41.888. DE Ferrari domineerde deze categorie door een hattrick te tekenen. De Belg domineerde Giacomo Petrobelli (JMW Motorsport) namelijk met 0.028 seconden en Diego Alessi (Rinaldi Racing) met 0.127 seconden. Nadat ze de eerste poolvrouw in de geschiedenis van was geworden WEC iets eerder in het seizoen, tijdens de 6 Uren van Monza, werd Sarah Bovy zaterdag de eerste polevrouw in de geschiedenis van de ELMS.

Journalist. Endurance-reporter (WEC, IMSA, ELMS, ALMS) en soms F1 of IndyCar.