WRC – Latvala wint Rally GB, vóór Loeb

Jari-Matti Latvala keert na lang wachten vanuit Zweden terug naar de overwinning tijdens de Wales Rally GB. Sébastien Loeb won zijn duel tegen Petter Solberg met minder dan een seconde voorsprong op de Noor.

gepubliceerde 16/09/2012 à 15:32

De overwinning werd beslist voor Jari-Matti Latvala in de slotetappe van Wales Rally GB. De Fin had in de eerste twee etappes het gat op zijn rivalen vergroot door een voorsprong van ruim 24 seconden te hebben op zijn naaste achtervolgers. De Ford-coureur beheerste zijn positie als leider perfect en kwam als winnaar over de finish, wat hem sindsdien niet meer was overkomen Rallye uit Zweden. De winnaar verdient een extra punt bij de derde plaats in de Power Stage.

De tweede plaats zal de aandacht op deze laatste dag hebben gemonopoliseerd, Petter Solberg heeft slechts 6” voorsprong op Sébastien Loeb. Na het winnen van de eerste twee klassementsproeven van de ochtend pakte de Elzasser halverwege de etappe de tweede plaats met minder dan drie seconden voorsprong. Toch is de bestuurder van de Fiesta RS WRC verdedigde met hand en tand en herwon het voordeel in de tweede passage van Port Talbot voor een voorsprong van drie tienden. De Fransman behaalde de tweede plaats in de daaropvolgende klassementsproef (SS18 Rheola) en slechts een tiende verschilde tussen de twee rivalen voor de Power Stage (Walters Arena). De achtvoudig wereldkampioen eindigde uiteindelijk negen tienden voor de wereldkampioen van 2003 en pakte twee bonuspunten in de afsluitende special.

Mads Ostberg eindigde net buiten het podium, 42 seconden achter de derde plaats. De Adapta WRT-coureur vreesde voor pensionering na mechanische problemen aan het begin van de slotetappe, maar de Noor vocht om zijn positie te behouden totdat zijn Fiesta RS WRC halverwege de etappe gerepareerd kon worden. Mikko Hirvonen completeert de top vijf, 19 seconden achter de winnaar van de Rally de Portugal, na een ernstig gebrek aan prestaties gedurende de eerste twee dagen. De Fin verzachtte zijn teleurstelling door alle drie de punten te pakken in de Power Stage.

Ott Tanak werd comfortabel op de zesde plaats geplaatst, maar de Est viel op SS17 in Port Talbot uit nadat hij een wiel van zijn Fiesta RS WRC had gescheurd. Evgeny Novikov pakt daarmee de zesde plaats met 35 seconden voorsprong Thierry Neuville, die ondanks zijn positie als opener in de eerste etappe deze drie dagen onderweg bleef. Matthew Wilson pakt de achtste plaats voor Martin Prokop, terwijl de top tien wordt gecompleteerd door Nasser Al-Attiyah die vijf seconden voorsprong heeft op de Mini JCW WRC van Chris Atkinson, waarbij laatstgenoemde over de finish kwam met een bijna afgescheurd wiel. Sebastien Ogier behaalde de 12e plaats en eindigde zeven seconden achter Chris Atkinson in zijn Skoda Fabia S2000.

Craig Breen (Ford Fiesta S2000) wint de categorie S-WRC door bijna vijf minuten achter de Volkswagen-coureur te finishen en draagt ​​een aangrijpende overwinning op aan zijn voormalige bijrijder Gareth Roberts. De strijd om de overwinning was intens met Yazeed Al-Rajhi (Fiesta S2000) voordat de Saoediër een straf van vijf minuten kreeg wegens te hoge snelheid tijdens het verbinding maken en terugviel naar de derde plaats achter de lokale coureur Tom Cave op een Proton Satria Neo S2000.

Ontdek de analyse van Wales Rally GB uitgevoerd door onze speciale correspondent in het volgende nummer van AUTOhebdo, vanaf dinsdag beschikbaar in digitale versie voor iPad, PC en Mac, en vanaf woensdag in de kiosk.