Suninen gaat aan de leiding in Zweden, Ogier en Latvala in de fout

Teemu Suninen is de nieuwe leider van Rally Zweden, voor Ott Tänak. Sébastien Ogier en Jari-Matti Latvala verloren ruim toen ze een fout maakten.

gepubliceerde 15/02/2019 à 18:24

Teemu Suninen (M Sport) profiteerde van zijn gunstige positie op de weg om de leiding van de te grijpen Rallye uit Zweden. De Fin, die voor het eerst een evenement leidt WRC, pakte met name de scratch in de Svullrya special en handhaafde een hoog tempo. Zijn enige slechte prestatie kwam tijdens de eerste passage van Torsby (die zondag als Power Stage zal dienen), waar hij hem zag Ott Tanak (Toyota) ga terug naar slechts 2 seconden.

Terwijl hij op de 7e plaats stond, Sebastien Ogier (Citroën) kwam vast te zitten doordat hij tegen een muur van sneeuw botste. De zesvoudig WRC-kampioen kon niet vertrekken nadat hij vastzat in een sector zonder toeschouwers.

De Fransman was niet de enige ongelukkige. Jari-Matti Latvala (Toyota) vocht voor de leiding totdat hij in de laatste special van de dag meer dan twintig minuten vast kwam te zitten in een muur van sneeuw.

Andreas Mikkelsen (Hyundai) profiteerde van de fout van de Fin en klom op het voorlopige podium met ruim tien seconden voorsprong op Elfyn Evans (M-Sport).

Door de snelste WRC in SS8 te zijn, behaalde Esapekka Lappi (Citroën) 4 plaatsen en kwam op de 5e plaats terecht met bijna 7 seconden voorsprong op Sébastien Loeb (Hyundai). Het peloton blijft sindsdien hecht Thierry Neuville (Hyundai) volgt op minder dan 4 seconden achterstand met een halve seconde voorsprong op Kris Meeke (Toyota). Pontus Tidemand (M-Sport) staat op de 9e plaats.

De Volkswagen Polo GTI R5’s laten zich zeker goed zien aangezien Ole Christian Veiby de leiding van WRC 2 bezet met 24 seconden op de dubbel regerend wereldkampioen RX-kampioen Johan Kristoffersson. Mads Ostberg (Citroën) leidt de WRC 2 Pro, achter Jari Huttunen (Skoda) in het algemeen klassement, waardoor hij slechts op de 4e plaats staat in de twee categorieën van WRC 2. De Fin onderscheidde zich door op het laatste parcours de scratch te tekenen.

De tweede etappe van de Zweedse Rally begint deze zaterdag vanaf 7 uur met nog eens 44 klassementsproeven op het programma voor een totaal van 7 getimede km. Het evenement zal live gevolgd worden met onze livetekst.