Newgarden wint race 2 op Gateway

Josef Newgarden, nummer twee in het kampioenschap, behaalt zijn tweede overwinning van het seizoen in Race 2 op Gateway, vóór Pat O'Ward. Pagenaud is nog ver weg.

gepubliceerde 30/08/2020 à 23:58

Toulisse

Het is absoluut een historisch weekend. Na Scott Dixons vijftigste overwinning in zijn carrière op zaterdag, werd Josef Newgarden zondag de eerste coureur die tweemaal won op Gateway. De coureur van Team Penske had in 50 al gewonnen. De Amerikaan, tweede in het kampioenschap achter Dixon, bouwde zijn race perfect op.

In de kopgroep aan het begin van het evenement zette hij tijdens de tweede stop een eerste zetje door zijn persoonlijk record tweemaal te verbeteren, waardoor hij naar de derde plaats kon opschuiven achter Will Power (Penske) en Pat O'Ward (Arrow McLaren). Maar alles kwam neer op de laatste halte. Omdat Power de ingang van de box had gemist, gingen O'Ward en Newgarden tegelijkertijd de pits in en kwamen er zij aan zij weer uit. Newgarden pakte een kleine voorsprong die hij bij het verlaten van de pits kon behouden. Vervolgens beheerde hij zijn leiderschap zonder problemen.

Met deze zestiende overwinning in zijn carrière komt Newgarden terug op minder dan 100 punten van Scott Dixon, nog steeds schijnbaar onaantastbaar. Bovenal consolideert hij zijn voorsprong tegen Pat O’Ward. De Mexicaan pakt zijn tweede podium op rij en laat zien dat de Arrow McLarens nu echt in de game zijn.

Will Power completeert het podium in de race, voor de verrassende Rinus Veekay (Ed Carpenter). De 20-jarige Nederlander, die een uitstekende eerste stop maakte om in de kopgroep terecht te komen, pakt zijn tweede top 5 van het seizoen en gaat recht op de titel van beste rookie af.

Vlak daarachter vinden we Scott Dixon (Chip Ganassi). de onbetwiste leider van het kampioenschap kon de overwinning niet claimen. Na zijn tweede stop kwam hij vast te zitten achter een achterblijver, die hem samen met Takuma Sato (Rahal Letterman) zeven seconden op voorsprong verloor. De Japanner, zaterdag nog in zeer goede vorm, eindigde dit keer in de muur en zorgde voor een voortijdig einde van de race.

wat betreft Simon Pagenaud (Penske), hij beleefde een nieuwe beproeving. Vanaf het begin van de wedstrijd werd hij teruggedrongen in het peloton, waarbij een licht contact ervoor zorgde dat hij veel plaatsen verloor. Hij kon zich nooit meer herstellen en werd zelfs helemaal aan het einde van de race betrapt.

Het succes van Josef Newgarden heeft hem er misschien ook aan herinnerd dat hij in 2017 de laatste ronde op Gateway had gereden. Sinds de Indy 500 is er niets meer goed gegaan voor de Fransman.

Een laatste woord over de geschiedenis: Tony Kanaan heeft zeker een buiging gemaakt tijdens dit weekend in Gateway. De coureur met 17 overwinningen en een titel binnen Indycar begon zijn carrière in 1998.