IndyCar – Hinchcliffe pakt de overwinning van Sato

Takuma Sato stond aan de vooravond van zijn tweede opeenvolgende overwinning in Sao Paulo, nadat hij in Long Beach zijn eerste succes in de discipline had gevierd. Maar James Hinchcliffe pakte in de laatste meters de eerste plaats af van de Japanner.

gepubliceerde 05/05/2013 à 20:49

Takuma Sato (AJ Foyt Racing) had een fantastische race, startend vanaf de 12e plaats op de startgrid in Sao Paulo, terwijl hij de leiding had in de race. De Japanner stond op het punt een echte prestatie neer te zetten nadat hij zich tijdens het vorige evenement op had onderscheiden Long Beach waar hij zijn eerste succes in de discipline behaalde. Maar de Japanse coureur won de race niet omdat hij werd bedreigd door een zeer compact peloton. Na een voortreffelijke comeback in de laatste ronden pakte James Hinchcliffe (Andretti Autosport) de overwinning door de #12 DW14 in de laatste bocht van de laatste ronde in te halen. “Er is geen betere manier om te winnen dan door te winnen in de laatste bocht van de laatste ronde”, aldus de winnaar.

De Canadees behaalde zijn tweede overwinning van het seizoen nadat hij dit jaar in Sint-Petersburg zijn eerste succes in de discipline had geboekt en een einde maakte aan zijn slechte periode waarin hij twee opeenvolgende keren met pensioen ging. Als de coureur van de nummer 27 slechts drie tienden voorsprong heeft op zijn Japanse rivaal, zal Takuma Sato zichzelf kunnen troosten met zijn nieuwe plek als leider van het kampioenschap. Marco Andretti (Andretti Autosport) behaalde de derde plaats en werd de grootste rivaal van de voormalige coureur. F1 13 punten achterstand. Oriol Servia (Panther DRR) werd vierde, voor Josef Newgarden (Sarah Fisher Racing) die in de afgelopen vijf ronden maar liefst drie plaatsen verloor. Niettemin zette de Amerikaan een uitmuntende prestatie neer sinds hij na een motorwissel achteraan op de grid startte. Merk op dat de eerste vijf coureurs de finishlijn bereikten door in minder dan twee seconden bij elkaar te komen.

EJ Viso (Andretti Autosport) eindigde als zesde, voor Dario Franchitti (Ganassi Racing) en Simona de Silvestro (KV Racing). Simon Pagenaud (Schmidt Motorsports) staat op de negende en eerste Fransman tijdens het evenement in Sao Paulo, na een race vol valkuilen. Zijn teamgenoot Tristan Vautier moet genoegen nemen met de 16e plaats terwijl Sébastien Bourdais (Dragon Racing) komt als 14e over de streep. Polesitter Ryan Hunter-Reay (Andretti Autosport) zat op het tempo van de besten, maar zijn team gaf er de voorkeur aan om te spelen volgens een consumptiestrategie die de regerend kampioen in de laatste ronden bestrafte. De nummer 1-coureur wist slechts een 11e plaats te redden. Will Power (Penske Racing) krijgt opnieuw een harde klap. De Australiër moest stoppen vanwege een mechanisch probleem. Teleurstelling is ook op zijn plaats voor Tony Kanaan (KV Racing) die het thuis vierde zijn 200e opeenvolgende IndyCar-start. De Braziliaan leidde de race twee keer, maar door een brandstoftekort degradeerde hij naar de 21e positie.

Het videooverzicht van de race is te vinden op deze link.

deIndyCar zal in de schijnwerpers blijven staan, aangezien de volgende bijeenkomst niemand minder is dan de 500 Miles of Indianapolis die op 26 mei wordt betwist.