Vesti profiteert van de fout van Martins om te winnen in Jeddah

Op weg naar het winnen van zijn eerste race in de Formule 2 maakte Victor Martins een fout en stopte hij, waardoor de overwinning aan Frederik Vesti in de hoofdrace in Jeddah overbleef.

gepubliceerde 19/03/2023 à 15:11

Dorian Grangier

Vesti profiteerde van de fout van Martins om te winnen in Jeddah © Xavi Bonilla / DPPI

Frederik Vesti de opportunist. De Deen won de hoofdrace in Saoedi-Arabië. Vanaf de zesde plaats op de grid voltooide de Prema-coureur een perfecte en foutloze race en won voor de tweede keer in Formule 2, een jaar na zijn overwinning in de Sprint Race in Bakoe. Jack Doohan en Jehan Daruvala completeren het podium in Jeddah.

Frederik Vesti, een solide winnaar, profiteerde halverwege de race ook van een fout van Victor Martins. Vrijwel aan de leiding in de 18e ronde draaide de Fransman en kon niet meer herstarten. Gedwongen met pensioen te gaan, zag de ART Grand Prix-coureur zijn eerste overwinning in de Formule 2 door zijn handen glippen. Dit is de tweede pensionering in twee hoofdraces voor de renner uit Ile-de-France.

Echter, de beschermeling vanAlpine had alles goed gedaan. Hij startte vanaf pole en werd bij de start in de val gelokt door Oliver Bearman voordat hij na de eerste pitstop vrijwel de leiding van de race herwon, met een gespierde inhaalactie in de elfde ronde. De twee Formule 11-rookies leidden tijdelijk de race tussen de reeds gestopte coureurs. In twee ronden maakten beide coureurs fouten: een kleine spin voor Bearman in de 2e ronde, in bocht 17, en vervolgens een fatale spin voor Martins, een ronde later, waardoor het veld open bleef voor Vesti.

Jack Doohan en Jehan Daruvala, zeer discreet tijdens de race, wisten hoe ze hun banden moesten vasthouden en van de race-evenementen moesten profiteren om op het podium te komen, vóór Ayumu Iwasa en Dennis Hauger. Isack Hadjar, de enige Fransman in de punten, eindigde op de 9e plaats dankzij een omgekeerde strategie vanaf de 19e plaats op de grid. Een race om daarentegen te vergeten Theo Pourchaire. Verzwakt door zijn ongeval de dag ervoor en gestraft op de grid, zat de inwoner van Grasse nooit op het juiste tempo en viel naar de 13e plaats.

In het kampioenschap werd alles strakker. Ralph Boschung (33 punten) staat nog steeds aan de leiding, voor Théo Pourchaire (32 punten), maar Ayumu Iwasa is weer in contact (31 punten) net als Frederik Vesti (28 punten). Volgende bijeenkomst in Australië, over twee weken (1 – 2 april)