Laboulle en Peu schieten als eerste…

Na zes maanden buiten het seizoen werd dit weekend in Dreux het Franse rallycrosskampioenschap hervat. Marc Laboulle beheerste de situatie in Divisie 1 perfect terwijl Samuel Peu deze eerste ronde van het nieuwe Franse D1A-kampioenschap won. Eerste successen in de rallycross voor Christophe Housse in D3 en Yvonnick Jagu in D4.

gepubliceerde 26/04/2009 à 20:03

Frans Divisie 1 Kampioenschap

Marc Laboulle (Citroën Xsara « WRC ) was het hele weekend dominant. Hij begon zijn tempo op te leggen tijdens de training en vervolgens in de eerste twee kwalificatieheats. Zozeer zelfs dat hij zondagmiddag gegarandeerd op pole position stond voor de A-finale.

Tweemaal tweede in de eerste twee rondes, David Meslier (Renault Clio II RS “WRC”), de Franse kampioen van 2008, kreeg de klap te verduren. Dankzij zijn beste tijd in de derde ronde wist hij een kwalificatie op de eerste startrij te behouden. Bij de start van de A-finale was Marc Laboulle de snelste om de start te laten flitsen. Hij had het voordeel dat hij het touw in de eerste bocht had. Bij de start bood Meslier weerstand, maar Laboulle nam onverbiddelijk in elke bocht een paar meter voorsprong. Meslier probeerde een zet en ging de wildcardronde in, vier seconden langzamer in de vijfde ronde. Geen moeite werd verspild, Laboulle had voldoende voorsprong toen hij deze langzame ronde uitreed. Hij behield logischerwijs de leiding toen de geblokte vlag passeerde.

Rampscenario voor David Meslier, tweede, die in de laatste finishbeurt twee pins raakte! Dit jaar is de sanctie zwaar: een straf van tien seconden. Hierdoor zakt David Meslier naar de zesde plaats. Aldus Jérôme Grosset Janin (Citroën C4 “WRC”) voor zijn terugkeer rallycross eindigde als tweede en Jean-Michel Limou (Citroën Xsara “WRC”) als derde. Maar kort na aankomst werd Jérôme Grosset Janin na inspectie uitgesloten van de bijeenkomst wegens technische niet-naleving. Jean-Michel Limou blijft echter derde.

Frans Divisie 1A Kampioenschap

Dit seizoen heeft de Franse Motorsportfederatie Divisie 1A opgericht. Deze categorie staat open voor spirit-auto's Super 1600 of Super 1600. Veel coureurs komen uit de D4 (David Deslandes, Samuel Peu, enz.), anderen uit de voormalige D2 (Eric Guillemette, Davy Jeanney, Jessica Tarrière, enz.). Nieuw bij D1A: de winnaar van de Logan Cup 2008, Roman Ferrero, heeft een Dacia Logan D1A geleend van AFOR.

Drie kwalificatierondes, drie verschillende winnaars! De toon is gezet? Eerste ronde voor Samuel Peu (Citroën Saxo kitcar), de tweede voor Roman Ferrero (Dacia Logan D1A), derde voor Davy Jeanney (Peugeot 206Super1600). Uiteindelijk was het Samuel Peu die de pole position pakte. Links van hem in de A-finale Eric Guillemette. Vlak achter op de tweede rij staan ​​Roman Ferrero en Davy Jeanney.

Bij de bovenste start nam Samuel Peu de leiding. Eric Guillemette volgde zijn voorbeeld. Vlak achter Roman Ferrero en David Deslandes. Hoe zit het met Davy Jeanney? Als auteur van de tweede valse start werd hij onmiddellijk als zesde geklasseerd. Vooraan vergrootte Peu zijn voorsprong. Guillemette verzette zich, maar verloor terrein. Hij bleef onder druk staan ​​van Ferrero en maakte indruk tijdens de eerste ronden in de Dacia Logan D1A. De doorgang naar de jokerronde veranderde de rangschikking niet. Samuel Peu won deze eerste race, gevolgd door Eric Guillemette en Roman Ferrero.

Voor het raken van een pin kreeg Eric Guillemette een tijdstraf van tien seconden, waardoor hij naar de vijfde plaats degradeerde. Zo wordt Roman Ferrero tweede en David Deslandes, ver terug na een desastreuze start van het weekend, derde!