Eerste overwinningen voor de Toyota Yaris Rally2, Jari-Matti Latvala stuurt zijn Toyota Celica het dak op

Een paar maanden na de racelancering kende de Toyota Yaris Rally2 twee overwinningsweekends. De nieuwste auto in deze categorie won zijn eerste lauweren in Japan en Finland.

gepubliceerde 10/03/2024 à 11:03

Loïc ROCCI

In nog besneeuwde etappes bezorgde Roope Korhonen de Yaris een eerste succes (Foto: Nikos Katikis/DPPI)

Na een lange ontwikkelingsperiode met verschillende coureurs, waaronder Kalle Rovanperä, is de Toyota De Yaris Rally2 maakte in januari zijn competitiedebuut in Monte Carlo. Ondanks enkele interessante tijden van Sami Pajari werd de Japanner achtergelaten door haar rivalen, Citroën C3, Fabia RS en de Hyundai van Nicolas Ciamin.

De Yaris begon in verschillende kampioenschappen te worden verdeeld en werd tijdens de race iets meer naar voren gebracht rallye uit Zweden met zijn eerste beste tijden in de categorie. Bovenal zorgden de wegomstandigheden op de eerste dag ervoor dat Georg Linnamäe een verbazingwekkende kras scoorde vóór alle Rally1's. In WRC2 leerde Oliver Solberg echter de les, de Finnen vonden niet de oplossing om zo snel te rijden als de Zweed.

Elders dan in het wereldkampioenschap heeft de vermenigvuldiging van het aantal auto's in verschillende competities de kansen op de overwinning vergroot. De eerste twee vonden plaats in landen die belangrijk zijn voor Toyota. Het is inderdaad niet onbelangrijk dat het allereerste succes in Japan kwam.

Tijdens Rally Mikawawan, de openingsronde van het kampioenschap, waren er drie Yaris aanwezig voor Norihiko Katsuta, Fumio Nutahara en Katsuhiko Taguchi. Katsuta's vader, die voor het Luck Rally Team speelt, was leider van start tot finish en won met een voorsprong van 21 inch op de Fabia R5 van Hiroki Arai. De tweede overwinning vond plaats in een regio die van groot belang is voor Rally2, aangezien deze plaatsvond in Finland, waar de auto's worden geproduceerd.

De SM Tuuri Ralli was de 3e ronde van het kampioenschap. Het evenement, dat 140 km ten noordwesten van Jyväskylä liep, verwelkomde de drie Toyota's van Roope Korhonen en de twee Japanners Hikaru Kogure en Yuki Yamamoto die hun training voortzetten. Nadat hij de teugels van de race overnam van SS3 wist Korhonen zijn positie tot het einde vast te houden. De 1-jarige Fin had aan het begin van het seizoen al gewonnen, maar reed toen in een Skoda.

Je zou kunnen zeggen dat dit succes niet helemaal het eerste is voor een Toyota in het Finse kampioenschap, omdat Mikko Heikkilä de categorie op de Noordpool had gewonnen, maar het was Elfyn Evans (Yaris Rally1) die in het algemeen had gezegevierd. Op de Tuuri was Korhonen de eerste die een trofee in Europa won. Hij was meer geïnspireerd dan de baas van Toyota Gazoo Racing.

Jari-Matti Latvala was opgetogen over zijn deelname aan dit evenement dat in zijn tuin plaatsvindt en stelde zijn Toyota Celica (ST185) op. Vergezeld door Enni Mälkönen, de gebruikelijke teamgenoot van Sami Pajari, bezette de altijd vurige Fin een opmerkelijke 6e plaats met zijn GR A uit de jaren 90 toen hij omrolde in de laatste special…