Yamamoto en Makino kampioenen aan het einde van de waanzin

Naoki Yamamoto en Tadasuke Makino wonnen de Super GT 2020 dankzij hun overwinning op Fuji in de nr. 100 Raybrig Honda NSX na een onwaarschijnlijke finish.

gepubliceerde 29/11/2020 à 09:59

Toulisse

“Ik heb geen macht, ik heb geen macht! » Deze beroemde zin werd op de radio uitgesproken door Kazuki Nakajima rijden met de Toyota TS 050 n°5 avant le dernier tour des 24 Uren van Le Mans 2016 om aan te geven dat hij geen macht meer had was uniek. Of bijna. Het heeft nu zijn tegenhanger in de Super GT. Toyota is nog steeds het slachtoffer.

Zondag, tijdens de finale van het Japanse kampioenschap in Fuji, leidden de nr. 37 Toyota GR Supra KeePer TOM's van Ryo Hirakawa en Kenta Yamashita in de laatste tien ronden, een paar seconden voorsprong op Naoki Yamamoto en Tadasuke Makino in de nr. 100 Raybrig Honda NSX. Overwinning en de titel stonden op het spel tussen de twee. De Honda kwam terug, maar niet snel genoeg om te hopen te winnen. In de laatste drie ronden stabiliseerde de voorsprong zich zelfs rond de 2,5 seconden.

Ryo Hirakawa startte vanaf pole en zou na 500 zijn tweede GT 2017-kroon claimen na een race zonder enige onderbreking, een uiterst zeldzame gebeurtenis. Maar het ondenkbare gebeurde. Aan het begin van het laatste rechte stuk van de laatste ronde merkte de Toyota dat hij vrij rondreed, zonder enige mogelijkheid om te accelereren. Zonder benzine.

De Honda slaagde en Yamamoto en Makino werden na een ongelooflijke finale winnaars en kampioenen. De Toyota wist als tweede over de streep te komen en belandde vervolgens langs de kant van de weg.

Met 69 punten wonnen Yamamoto en Makino hun eerste titel met twee punten voorsprong op Hirakawa. Ze zullen het zich herinneren.

Het spektakel vond plaats bijna voor de ogen van de Franstalige piloten. Sacha Fenestraz eindigde als derde in deze laatste race met Yuhi Sekiguchi in de TOM'S Toyota GR Supra en Bertrand Baguette werd vierde naast Koudai Tsukakoshi in de Honda Keihin. In het uiteindelijke kampioenschapsklassement is de volgorde omgekeerd.

In GT300 Kiyoto Fujinami en Joao Paulo de Oliveira, tweede in de race, worden in de nr. 3 Nissan GT56 negen punten voorsprong op de dagwinnaars Hiroki Yoshida en Kohta Kawaai in een Toyota Supra.