Ultimate Cup Series – Nicolas Prost 2021 single-seater-kampioen!

Sommige coureurs hebben hun seizoen al beëindigd en de eerste kampioenen van deze vintage 2021 van de Ultimate Cup Series zijn inmiddels bekend.

gepubliceerde 14/11/2021 à 12:13

Florian DEFET

Zaterdag werd gekenmerkt door verschillende incidenten in Estoril in de Ultimate Cup Series. Ze verstoorden het oorspronkelijke programma zeker enigszins, maar alle races op het menu konden doorgaan.

Monoplace : de laatste twee overwinningen voor L. van Hoepen, de titel voor N. Prost

Gezien de comfortabele voorsprong van Nicolas Prost in het kampioenschap was de spanning in de F3R op zijn zachtst gezegd minimaal. De CMR-coureur stond erop om mee te doen aan de laatste twee eenzitterraces, maar was gisteravond, aan het einde van race 1, al verzekerd van de titel.

Buiten de titelrace, sinds hij halverwege het seizoen zijn debuut maakte op Le Mans, behield Laurens van Hoepen zijn honger naar de overwinning om wat meer indruk te maken. De winnaar van de dag ervoor en drievoudige polesitter herhaalde deze zaterdag met enig succes in race 2. Een rode vlag aan het begin van de race dwong de coureurs terug te keren naar de grid, op dezelfde plaatsen als voor de start . De jonge Nederlander werd echter in de eerste bocht ingehaald door Prost. De situatie kwam hem dus ten goede, aangezien hij de herstart perfect beheerste en de leiding behield die hij in een overwinning omzette. Opnieuw in race 3, dit keer met duidelijke en feilloze overheersing van start tot finish.

De F3R-races werden onderbroken door een paar incidenten. Krediet: Hugues Laroche

Théo Vaucher was de enige die Nicolas Prost wiskundig de titel kon ontnemen. Ondanks zijn goede prestaties en drie podiumplaatsen eindigde de Graff-coureur als vice-kampioen in de F3R.

Carmen Jorda was ook aanwezig binnen het CMR-team om tijdens haar tweede raceweekend aan het stuur van deze F3R deel te nemen. Ze bereikte met name de 7e plaats in haar categorie in race 1.

208 Racing Cup: de laatste voor Joran Leneutre

Het zijn eindelijk niet langer vier races Peugeot 208 Racing Cup, maar drie die dit weekend werden betwist. Zaterdagochtend vond de laatste confrontatie van het seizoen 2021 plaats voor de 26 deelnemende coureurs.

Met twee man naast elkaar bij de start van de eerste bocht wist Joran Leneutre de polesitter, Florian Briché, te verslaan. De twee JSB Competition-coureurs zaten boven de rest en het gat tussen de twee bedroeg nooit meer dan een paar tienden.

De geblokte vlag luidt de doodsklok voor dit seizoen voor de 208 RC met de overwinning van de Junior in het algemeen klassement, voor Florian Briché en Viny Beltramelli (Ropars Racing Team).

GT Sprint: Bernard Delhez bekroond met één punt

Het duel was spannend en intens tot aan de finish van de vierde en laatste race van dit Portugese weekend voor de kandidaten voor de Kennol GT-Touring Sprint-titel.

Marc Waechter en Bernard Delhez hadden alleen de titel in gedachten en wisten allebei dat ze voor de ander moesten eindigen om titel te behalen, vooral omdat eerstgenoemde een paar uur eerder had gewonnen, om de wedstrijd weer wat meer in evenwicht te brengen.

Vanaf het begin van race 4 beide Renault RS 01 zijn nek aan nek in het rechte stuk. De klim richting de eerste bocht is spannend en vormt tevens de bron van de beslissende inhaalactie voor de rest van de race sinds Delhez de controle overnam van Waechter. Daarom kon laatstgenoemde niet terugvechten. De G2 Racing AG-coureur maakte een buiging en verloor de titel met één punt verschil van de Belg van AB Sport Auto.

Bernard Delhez wordt gekroond met één punt in GT Sprint. Krediet: Hugues Laroche.

GT Sprint: Gilles Colombani, de freelancer die een schaduw werpt

Marc Waechter pakte in de kwalificatie alle vier de mogelijke poleposities. De coureur van de nr. 01 Renault RS 4 (G2 Racing AG) bevestigde echter niet in race 1, waarvan de overwinning naar Gilles Colombani ging, die terugkeerde voor een tweede stint aan het stuur van de Clairet Sport Renault.

De aanwezigheid van de Corsicaan herschikt dus de kaarten enigszins in deze GT Klasse 3A-categorie die tot dan toe enkel gekenmerkt werd door het duel tussen Marc Waechter en Bernard Delhez (AB Sport Auto). Deze laatste gaf ook veel terrein prijs in de finale, tot het punt dat hij vierde werd in het algemeen klassement, achter deAston Martin Vantage GT4 van PROsport Racing, ingeschreven in GT Klasse 5A.

De uitslag van race 2 werd vrijdagavond nog niet bevestigd, gezien de rode vlag aan het einde van de race. We zullen dus de komende uren moeten wachten om erachter te komen, ook al reed Bernard Delhez op dat moment aan de leiding...

Uithoudingsvermogen GT en Proto…

De twee vlaggenschipgrids van de Ultimate Cup Series, de NAPA GT-Touring Endurance en de Endurance Proto, vinden zondag plaats voor een race van 4 en 3 uur.

De polepositie in GT kwam neer op consistentie, aangezien het gemiddelde van de beste tijden in elke sessie de startopstelling bepaalt. Nadat ze geen beste tijd hadden neergezet, maar wel op de voorgrond verschenen, pakten Stéphane Tribaudini en Franck Dezoteux de pole aan het stuur van de nr. 01 Renault RS 5 van FIT ITBC van AB Sport Auto. Manu Collard en Charles-Henri Samani kwamen namens de ploeg met een achterstand van nog geen drie tienden tekort Mercedes AMG GT3 nr. 83 van Racetivity. De tweede lijn wordt gedeeld door de Ferrari 488 GT3 Evo n°1 de Visiom et la Porsche 911 GT3 R n°76 d’IMSA Prestatie. Mooie mensen zullen zich zondagochtend om 8 uur op de startgrid verzamelen…

Wat het Proto-kampioenschap betreft, regeert Team Virage oppermachtig, aangezien zijn twee Ligier JS P320 nr. 88 en 77 de eerste rij monopoliseren. Vervolgens kwamen de Ginetta G61-LT-P3 van Konrad Motorsport en de nr. 08 Duqueine D21 van DB Autosport. Laatstgenoemde stuitte in Q3 op een technisch probleem, waardoor Mathias Beche niet de baan op kon om een ​​tijd neer te zetten. De start vindt plaats op zondagmiddag om 14 uur.