Coureurs van Dick Johnson Racing en Triple Eight waren de bazen van de dag op Sydney Motorsport Park.

gepubliceerde 07/11/2021 à 12:52

Gonzalo Forbes

De regen dwong de commissarissen de race stop te zetten. ©Supercars

Anton De Pasquale, die zaterdag naar de achterkant van de grid werd veroordeeld en een ingewikkelde race moest ondergaan vanwege een versnellingsbakprobleem, zette zondag in Sydney het record recht. Sterke man van deze hervatting op SMP met drie poles en twee overwinningen het afgelopen weekend, de DJR-vertegenwoordiger won zijn derde race in slechts zeven dagen.

Anton De Pasquale, auteur van een nieuwe pole in het Sydney Motorsport Park en in de regen, legde zijn wet op tijdens de race. Bij de start verrast door Shane van Gisbergen (Triple Eight) en Bryce Fullwood (Walkinshaw Andretti United), viel ADP terug naar de 3e positie en lanceerde vervolgens de comeback-operatie. Een operatie waar hij al snel briljant in slaagde toen hij in de tweede ronde van de race de controle terugkreeg.

Beginnend op zachte banden, bepaalde de bestuurder van de nr. 17 Ford Mustang snel zijn tempo en zag Shane van Gisbergen geleidelijk terrein prijsgeven. SvG was bijna acht seconden teruggedrongen van de leider en besloot in de 8e ronde als eerste de pitlane in te duiken, waardoor zijn rivaal alleen op de baan achterbleef. Ondanks de stop van de leider in het kampioenschap stelde Anton De Pasquale het tanken uit en maakte een laatste stint van 13 ronden van hoge kwaliteit, waardoor hij na zijn pitstop in de 10e ronde met een voorsprong van 2 seconden op Van Gisbergen uit de startblokken kon komen.

Bijna in contact met Anton De Pasquale voor dit einde van de race, kreeg Shane van Gisbergen vervolgens de opdracht niets te proberen op zijn tegenhanger. Gedwongen om terug te keren naar de pits na een vermoedelijk lekke band aan de linkerkant, viel zijn teamgenoot en nummer twee in het kampioenschap, Jamie Whincup, naar de 25e plaats terwijl hij de zaken deed van SvG die niet zoveel vroeg.

Met Shane van Gisbergen in de rij kon Anton De Pasquale rechtstreeks op weg gaan naar zijn eerste overwinning van het weekend, zijn derde in de laatste vijf races. James Courtney (Tickford Racing) eindigde als derde en keerde voor het eerst sinds Darwin 3 terug op het podium.

Whincup als baas in de regen

In de lastige situatie na zijn 25e plaats een paar uur eerder, maakte Jamie Whincup zijn situatie tijdens Race 3 aanstaande zondag recht. In de regen in Sydney wist de Triple Eight-coureur een perfecte start te maken vanaf de 7e positie en nam de leiding, terwijl Shane van Gisbergen en Anton De Pasquale, aanwezig op de eerste rij, terugvielen naar de 3e en 4e rij.

De race werd vervolgens onderbroken nadat James Courtney en Brodie Kostecki (Erebus Motorsport) van de baan gingen en de safety car voor het eerst sinds Darwin afgelopen juni zijn opwachting maakte. Jamie Whincup bracht het peloton weer tot leven na drie ronden neutralisatie en degradeerde Anton De Pasquale snel naar 3 seconden, terwijl Shane van Gisbergen na een omweg in de grindbak in het klassement viel.

De beproeving van de Kiwi zou doorgaan tot in de pitlane. Na het tanken in de 17e ronde zag SvG een van zijn monteurs klaar zijn met het aandraaien van de velg toen de auto terugkeerde naar de baan. Een actie die bepaald niet in de smaak viel van de raceleiding, die hem meteen een drive through oplegde die de Nieuw-Zeelander in de volgende ronde uitvoerde.

Ondertussen reed Jamie Whincup zijn race perfect in de zondvloed in Sydney, terwijl Anton De Pasquale in ronde 19 de pits in dook voor zijn stop. De Triple Eight-coureur besloot verder te rijden op de baan en stopte bij T21 toen de safety car weer in het spel kwam na het ongeval van Jake Kostecki (Matt Stone Racing).

Na drie ronden achter de safety car werd voor het eerst sinds de finale in Gold Coast in 2018 met de rode vlag gezwaaid. Terwijl de regen aanhield, besloten de stewards de race te beëindigen met de overwinning van Jamie Whincup, waarmee een einde kwam aan een reeks van 17 races. races zonder overwinning, waarvan de laatste dateert uit Tasmanië in april. Anton De Pasquale en Chaz Moster (Walkinshaw Andretti United), die als laatste startten na een mislukte technische keuring, completeerden het podium. Winnaar op zaterdag en 2e zondagochtend, Shane van Gisbergen eindigde slechts 23e.

Verantwoordelijk voor de promotieformules (F2, F3, FRECA, F4...). Gedragen door de gratie van Franco Colapinto.