Da Costa wint Misano 1 E-Prix, Vergne verliest podium

Aan het einde van een lange, onbesliste economische race was Antonio Félix da Costa de slimste en won hij de Misano 1 E-Prix voor Oliver Rowland. Jean-Éric Vergne verloor, bestraft, zijn plaats op het podium.

gepubliceerde 13/04/2024 à 15:46

Dorian Grangier

1 Bekijk de reacties)

© DPPI

• Zoals verwacht door sommigen, zoals gevreesd door anderen, leek deze eerste Misano E-Prix meer op wielrennen dan op autosport! Deze eerste ontmoeting in Misano kwam neer op een lange economische race, waarbij niemand de leiding wilde nemen... tot de versnelling van Antonio Félix da Costa (Porsche) in de laatste ronden! De Portugees, zeker de slimste op de grid deze zaterdag, won voor Oliver Rowland (Nissan) en Jake Dennis (Andretti).
  • Treizième sur la grille de départ, le pilote Porsche – sous pression au sein de son écurie après un début de saison laborieux – est remonté petit à petit dans le classement, tout en économisant son énergie, avant de porter son accélération à quatre tours de l 'Aankomst. Antonio Félix da Costa hield Oliver Rowland vervolgens tegen om zijn eerste overwinning van het seizoen vast te houden, de eerste sinds de E-Prix van Kaapstad (Zuid-Afrika) in 2023.
  • Jean-Éric Vergne begon aan de frontlinie en kende een veelbewogen race. Nog steeds voorin het peloton kreeg de Fransman twee botsingen met de twee kampioenschapsleiders: een eerste met Nick Cassidy in de chicane – waarvoor hij vijf seconden wordt bestraft – en vervolgens een tweede met Pascal Wehrlein, vanwege een gebrek aan onoplettendheid op het deel van de Duitser. Met een zwaar beschadigde DS Penske kwam Jean-Éric Vergne als derde over de finish... voordat hij werd gedegradeerd naar de achtste plaats nadat zijn straf was toegepast.

• Deze straf komt ten goede aan Jake Dennis (Andretti) die het podium beklimt, ook al stond hij 18e op de startgrid! De Brit klimt bovendien met 68 punten naar de tweede plaats in het kampioenschap, profiterend van de tegenslagen van Pascal Wehrlein en Nick Cassidy. Dankzij zijn vierde podium op rij neemt Oliver Rowland (Nissan) de leiding in het wereldkampioenschap met 73 punten. Jaguar (111 punten) blijft bovenaan het teamklassement staan, vóór Porsche (108 punten).
  • Ook de twee andere Fransen beleefden een compleet waanzinnige Misano E-Prix: Norman Nato (Andretti), die weer in de Top 5 wist te klimmen, eindigde uiteindelijk op de 9e plaats, terwijl Sacha Fenestraz (Nissan) het niet bij kon houden met het tempo van zijn teamgenoot en slaagde er niet in om punten te scoren, op de 11e plaats.